De verkiezingen in Istanbul zijn van start gegaan. De bevolking trekt vandaag naar de stembussen om een nieuwe burgemeester te verkiezen. Het stemmen begon om 8.00 uur lokale tijd en gaat door tot 17.00 uur lokale tijd. Dit in 31.342 stembussen die zijn verspreid over 39 districten.

Ekrem Imamoglu, kandidaat van de Republikeinse oppositiepartij CHP, en Binali Yildirim van de regerende Partij van de Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zullen strijden om de burgemeesterssjerp van Turkije’s meest dichtbevolkte stad, nadat uitslagen van de eerste verkiezingen ongeldig werden verklaard door de Turkse Verkiezingsraad (YSK).

Miljoenen Turkse kiezers trokken bij de lokale verkiezingen van 31 maart naar de stembus om nieuwe burgemeesters, gemeenteraadsleden, buurtfunctionarissen en ouderenraden te kiezen.

De verkiezingsopkomst op 31 maart lag 6 procent lager (83,88%) vergeleken met de opkomst van de verkiezingen in 2014.

Volgens officiële cijfers van de Hoge Verkiezingsraad (YSK), kreeg Imamoglu 48,8% van de stemmen terwijl Yildirim 48,55% van de stemmen kreeg.

De AK-Partij won 24 districtsgemeenten in de hele provincie, de CHP won er 14.

De resultaten in maart werden geannuleerd nadat de AK-Partij en haar coalitiepartner, de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), een beroep hadden gedaan op de YSK, met als argument dat er sprake was van onregelmatigheden en tegenstrijdigheden. Uiteindelijk leidde dit tot de intrekking van Imamoglu’s burgemeesterscertificaat.

YSK-hoofd, Sadi Guven, zei dat alle mensen die op 31 maart hun stem hebben uitgebracht, dit opnieuw zullen kunnen doen op de dag van de herverkiezingen. Nochtans werden 44.852 kiezers verwijderd van de kieslijsten wegens veroordeling, militaire dienst of overlijden.

De YSK kondigde aan dat er in totaal 10.560.963 kiesgerechtigden zijn voor de verkiezingen van 23 juni.

Waarom opnieuw verkiezingen houden?

De YSK heeft zich uitgesproken voor een herverkiezing, met zeven stemmen voor en vier tegen.

Zo’n 30.281 stemmen in 108 stembussen werden ongeldig verklaard omdat de kiezerslijsten niet ondertekend of afwezig waren, aldus de Hoge Verkiezingsraad (YSK).

Ook waren er in 754 stembureaus, stembureauleden actief die geen officiële ambtenaren waren.

De Kiesraad zei dat deze “onwettige” praktijken een invloed hebben gehad op de stemuitslagen. Als gevolg werd de geldigheid van de verkiezingsuitslagen in twijfel getrokken.

Anadolu

O.A ✅