Turks president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 21 juni Nechirvan Barzani ontmoet, de president van de Koerdische Regionale Regering (KRG) in Irak.

President Erdoğan ontving Barzani eergisteren in het Dolmabahçe-paleis, op de Europese oever van de Bosporus in Istanbul. De twee leiders vergaderden anderhalf uur lang achter gesloten deuren.

Op 28 mei werd Barzani verkozen als president van de autonome Koerdische regio in Irak. Hij heeft er daar al twee ambtstermijnen als premier op zitten.

Hij kwam in Istanbul aan op 21 juni. Het was zijn eerste buitenlands bezoek sinds zijn aanstelling op 10 juni.

De relaties tussen Turkije en Irak gaan een nieuw tijdperk in, zegt Barzani in een interview met Anadolu Agency.

Over zijn ontmoeting achter gesloten deuren met Erdoğan zegt hij: “Ik ben ervan overtuigd dat er een nieuw tijdperk aangebroken is in de relaties tussen de [Iraaks-]Koerdische regio, Turkije en Irak. Ik hoop dat mijn bezoek zal bijdragen aan het verbeteren van die relaties.”

Volgens Barzani hebben Ankara en Erbil een historische vriendschapsband.

“Turkije heeft ons volk geholpen in alle moeilijke periodes,” aldus Barzani.

Barzani benadrukte dat de twee leiders het ook gehad hebben over het vergroten van de handel tussen Turkije en Irak en de stappen die moeten genomen worden om dat doel te bereiken. Momenteel wordt er jaarlijks voor zo’n $13 miljard handel gedreven tussen beide landen.

“We hebben gemerkt dat president Erdoğan heel scherp is wat dat betreft. Hij verwacht dat Irak snel vooruitgang boekt in het uitbreiden van de handel.” Hij voegt eraan toe dat men klaar staat “om het nodige te doen”.

Barzani legde ook veel nadruk op de rol van de KRG in de oliehandel tussen Turkije en Irak. Men wil de capaciteit van de bestaande pijplijn vergroten om in de toekomst meer olie te kunnen exporteren.

Illegale PKK

Hij had het ook over de aanwezigheid van de illegale PKK in Sinjar, Makhmur en de grensgebieden tussen Irak en Turkije. Volgens Barzani kan de KRG er niet mee akkoord gaan dat haar grondgebied gebruikt wordt om buurlanden, in het bijzonder Turkije, aan te vallen.

De belangrijkste reden voor militaire operaties in de regio is de aanwezigheid van de PKK daar, zegt hij nog.

“Het feit dat de PKK of gelijk welke andere gewapende organisatie problemen veroorzaakt voor onze buurlanden is zeker niet aanvaardbaar in de Koerdische regio. Ons beleid is altijd heel duidelijk geweest wat dat betreft en dat zal ook zo blijven.”

De PKK veroorzaakte “grote problemen” en meer dan 500 dorpen in de regio moesten geëvacueerd worden, aldus Barzani.

“Als Koerdische regio proberen we goede relaties met onze buurlanden te onderhouden,” besloot hij.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅