Binali Yıldırım, burgemeesterskandidaat van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), heeft zondagavond gezegd dat zijn CHP-rivaal, Ekrem Imamoğlu, ruim op hem voor staat in de race om het burgemeesterschap van Istanbul. Hij feliciteerde hem met zijn schijnbare overwinning.

“Ik wens hem veel succes met zijn taak. Ik ben bereid om hem op alle mogelijke manieren bij te staan,” voegde hij toe.

Yıldırım zei dat de verkiezingen hebben aangetoond dat de Turkse democratie perfect functioneert.

Yıldırım en Imamoğlu strijden opnieuw om de burgemeesterssjerp van Turkije’s meest bevolkte stad, nadat de uitslagen van de eerste verkiezingen (31 maart) ongeldig werden verklaard door de Turkse verkiezingswaakhond (YKS).

98% van alle stemmen werd reeds geteld en Imamoğlu staat ruim op kop met een aandeel van 53,93%. Yildirim staat achter met 45,17% van de stemmen. De stemresultaten zijn nog niet officieel.

Imamoğlu heeft ook 27 van Istanbul’s 39 districten veroverd. Dit is een felle verbetering ten opzichte van de 16 districten die hij won op 31 maart.

Volgens officiële cijfers van de Verkiezingsraad (YSK), behaalde Imamoğlu tijdens de verkiezingen van 31 maart 48,8% van de stemmen, terwijl Yıldırım 48,55% van de stemmen kreeg.

Op 31 maart kon er gekozen worden tussen 32 kandidaten, waarvan 24 onafhankelijke.

Deze keer komen er maar 21 kandidaten op: een kandidaat voor de AKP, de CHP, de Gelukspartij (SP) en de Patriottische Partij (VP), en daarnaast nog 17 onafhankelijken.

Sabah

O.A. ✅