De covoorzitter van de pro-PKK partij, de HDP, is opgeroepen om een getuigenis af te leggen omwille van beschuldigingen lid te zijn van een gewapende terreurorganisatie.

HDP-covoorzitter Selahattin Demirtas werd opgeroepen om te getuigen als deel van een onderzoek dat gelanceerd werd door het openbaar ministerie van de zuidoostelijke provincie Diyarbakir. Nursel Aydogan, een parlementariër voor de HDP, werd ook opgeroepen om te getuigen. Dat berichtte het Dogan News Agency.

Parlementaire immuniteit

Demirtas zei eerder al dat hij niet zou getuigen nadat de parlementaire immuniteit werd opgeheven voor sommige wetgevers. “Wij, mijzelf inbegrepen, zullen niet naar het openbaar ministerie of het gerecht gaan alsof er niets aan de hand is. Ik roep de procureur of rechter op die ons verzoekt te komen getuigen; kom met een aanhoudingsbevel af of een dagvaarding”, zei Demirtas.

Figen Yuksekdag

Er werd al een oproep uitgevaardigd om te getuigen aan Demirtas maar daar antwoordde hij niet op. Ondertussen werd ook HDP-covoorzitter Figen Yuksekdag verzocht om te getuigen bij het openbaar ministerie in Ankara. Volgens de krant Evrensel is ze niet komen opdagen. Dagvaardingen werden eerder al uitgevaardigd aan 8 HDP-parlementariërs. HDP-bestuurslid Caglar Demirel was een van degenen aan wie een dagvaarding werd uitgevaardigd.

Hurriyet