Duits bondskanselier Angela Merkel verdedigde woensdag haar vluchtelingenbeleid in een toespraak in het parlement en zei: “De situatie vandaag is veel beter dan vorig jaar”.

Merkel zei ook dat “er natuurlijk nog veel gedaan moet worden”. Haar partij, de christendemocraten (CDU), verloor de verkiezingen aan een rechtse partij vanwege haar beslissing om de grenzen van Duitsland open te houden voor vluchtelingen. De bondskanselier zei dat haar regering maatregelen heeft genomen om de vluchtelingen te integreren en de veiligheid in het land te verbeteren.

Integratie

Ze erkende dat haar regering het mechanisme om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen moet verbeteren en zei: “We moeten ze zeggen dat ze moeten vertrekken, anders slagen we niet in de integratie”. Haar commentaar kwam 3 dagen nadat de CDU van Merkel achter de rechtse partij AfD eindigde in de verkiezingen van de thuisstaat van Merkel, Mecklenburg-Vorpommern. De kanselier verdedigde ook de vluchtelingendeal van de EU met Ankara.

Ze zei dat de deal heeft geleid tot een significante vermindering van migrantensterfte op de Egeïsche Zee en voegde eraan toe dat het een voorbeeld is voor gelijkaardige deals met landen zoals Egypte, Libië en Tunesië.

 

Sabah