Foto: Dimitris Vitsas

De Turken en de Grieken hebben hun koppen bij elkaar gestoken om een einde de maken aan illegale migratie. De Griekse minister voor Migratie, Dimitris Vitsas, maakte dit twee weken geleden bekend.

Vitsas zei tegen de internationale pers in Athene dat hij gesprekken heeft gevoerd met de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu om de illegale migratie tegen te gaan. “Turkije heeft volop patrouilles uitgevoerd in het Meric-district van de noordwestelijke provincie Edirne. Aan onze kant worden ook inspanningen geleverd,” haalde hij aan.

Vitsas die verwees naar zijn vorige meetings met de Turkse minister, zei dat ze erin waren geslaagd om sommige kwesties op te lossen wat zeer bevorderend was voor de bilaterale relaties tussen de twee landen. Hij benadrukte dat de verbetering van de bilaterale banden cruciaal is. “De uitwisseling van informatie heeft positief bijgedragen aan onze betrekkingen,” zei de Griekse minister.

Burgeroorlog in Syrië

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, is Turkije de belangrijkste toegangsweg voor vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Turkije heeft in de eerste tien maanden van 2018 meer dan 60.000 illegale migranten tegengehouden aan de Turks-Griekse grens.

Een vluchtelingenovereenkomst

Turkije en de EU ondertekenden in maart 2016 een vluchtelingenovereenkomst die een einde moest maken aan de illegale migratie via de Egeïsche Zee. Dit door het nemen van strengere maatregelen tegen mensenhandelaars en het verbeteren van de omstandigheden van meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

De migratiestroom is sinds de ondertekening van de overeenkomst met 97 procent afgenomen.

Hurriyet

O.A.