Er doen veel geruchten de ronde over de nieuwe luchthaven van Istanbul die op 29 september werd ingehuldigd door president Recep Tayyip Erdoğan. De luchthaven is ontworpen om jaarlijks zo’n 150 miljoen passagiers te kunnen vervoeren.

Louis Vuitton en Hermes

Istanbul Airport zal ook dienen als een nieuw winkelcentrum met bekende merken, waaronder Louis Vuitton en Hermes. Er zal ook een speciaal whiskymerk worden verkocht dat uitsluitend voor de luchthaven wordt gemaakt.

De gigantische structuur overdekt zowel de binnenlandse als de internationale terminals. De luchthaven biedt een unieke winkelervaring, gecombineerd met luxe merken en een modern retail-concept.

55.000 vierkante meter

Het management van de luchthaven vormde een partnerschap met ’s werelds grootste Duty Free operator Heinemann en Unifree. Het gaat om een verkoopoppervlakte van 55.000 vierkante meter.  Er zijn verder nog heel wat toprestaurants die worden uitgebaat door beroemde chef-koks.

Geruchten en feiten

De nieuwe en derde luchthaven van de megastad heeft de afgelopen jaren veel controverse veroorzaakt. Men maakt zich zorgen over de milieu-impact, de werkomstandigheden van de arbeiders, de sterke wind in het gebied en de bereikbaarheid.

In feite is de luchthaven niet al te ver verwijderd van het stadscentrum. Een reis naar de luchthaven vanuit de Nişantaşı-wijk tijdens de spits, duurt 45 minuten. De snelweg die naar de luchthaven leidt is mooi maar behoorlijk verlaten. Voor 18 kilometer lang zijn er geen benzinestations of winkels te bespeuren.

De noodzakelijke windanalyse

Ook waait er vaak hevige wind in het gebied. Het bestuur van Istanbul Grand Airport (İGA) die de luchthaven 25 jaar lang zal uitbaten, heeft laten weten dat de wind geen bedreiging vormt voor de vliegtuigen. De noodzakelijke windanalyse werd uitgevoerd alvorens de luchthaven werd ontworpen. Ook bij de aanleg van de start- en landingsbanen werd er rekening gehouden met deze windfactor.

De luchthaven beschikt over State-of-Art technologie waarmee passagiers extreem snel kunnen inchecken. De terminalgebouwen met hoge plafonds zijn ruim en indrukwekkend. De effectieve benutting van het zonlicht en de overvloedige aanwezigheid van planten is ook zeer aangenaam.

Hurriyet

O.A.

https://www.facebook.com/deJongeTurken/videos/197267171185682/