De Turkse politie heeft een criminele bende opgerold. De bende verdiende meer dan 1 miljoen Turkse lira met de verkoop van islamitische producten, zoals met rozenblaadjes geparfumeerde kralen, in naam van Turkijes belangrijkste religieus orgaan.

Prijslijst van de producten

De krant Demirören schreef op 28 november dat de afdeling Cybercriminaliteit van de politie van Istanbul de bendeleden al acht maand op het spoor was. Eind november werd dan uiteindelijk overgegaan tot politieacties. Eén van de leden is een populaire islamitische zanger.

Misbruik van religieuze gevoelens van de mensen

De bende wordt waarschijnlijk geleid door Adnan S. Ze worden ervan beschuldigd dat ze een vals call center (zie bovenstaande foto) hebben opgezet in Istanbul van waaruit ze meer dan 30.000 mensen hebben opgelicht. De aanklacht luidt: “misbruik van religieuze gevoelens van de mensen”.

De slachtoffers werden opgebeld met de vraag om islamitische producten, zoals boeken en andere voorwerpen, veel te duur te kopen. Men deed hen geloven dat de producten verkocht werden door Diyanet, de belangrijkste religieuze organisatie in Turkije.

Luxejacht in Istanbul

De hoofdverdachte werd vorige maand gefilmd toen hij een verjaardagsfeestje gaf op een luxejacht in Istanbul. Andere leden spendeerden het geld van de slachtoffers in het buitenland.

De rechtbank in het district Bakırköy, in Istanbul, besliste dat vier van de 31 verdachten, waaronder de hoofdverdachte Adnan S., in de cel blijven.

Hürriyet

S.V.R.