Een vluchteling op 5 februari in Athene tijdens een protest, om te eisen voor betere levensomstandigheden in de kampen. (Foto: Sabah)

De Griekse grens was ooit een populaire doorgang voor illegale immigranten om naar Europa te reizen. Die tolerante houding van het land is nu veranderd naar een ‘push back’ beleid met de bedoeling om zoveel mogelijk vluchtelingen terug te sturen naar Turkije na hun fysiek te mishandelen.

De afgelopen weken, zijn er zo’n 40 migranten Griekenland binnengekomen met de hoop voor asiel te krijgen. Deze vluchtelingen werden eerst illegaal gedeporteerd zonder de nodige registratie, geslagen en werden nadien verplicht teruggestuurd naar de Turkse kusten.

Dit incident, beschouwd als een schending van de internationale akkoorden, zette zich afgelopen woensdag ook voort. Veertien Syriërs en één Afghaan werden verplicht om terug te keren naar Turkije nadat ze fysiek werden mishandeld, beweerden ze.

“Turkse soldaten hielpen ons”

Muhammad Abdou, een Syrische man die met zijn gezin onderweg was naar Duitsland, vertelde de lokale journalisten dat de Grieken hem en zijn gezin geforceerd hadden om terug te keren naar Turkije met een boot.

“Ze behandelden ons niet goed. Ze waren verplicht om ons eerst te brengen naar een centrum om ons nadien op een legale manier te deporteren, maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben ons nooit geregistreerd als illegale immigranten. Hierna werden we verplicht om urenlang te wandelen in een onbekende plek nabij de Turks-Griekse grens. Ze verplichtten ons om aan boord te gaan van een schip zonder naam. Ze namen onze smartphones af en dumpten deze in de zee. Het waren de Turkse soldaten die ons verzorgden en ons hielpen toen we arriveerden aan de Turkse grens”, zei één van de vluchtelingen aan de journalisten.

Günay Özdemir, de gouverneur van Edirne verklaarde eerder deze week aan journalisten dat ze bewijs hadden dat Griekenland “het internationale akkoord voor een humane zorgplicht van de vluchtelingen” herhaaldelijk heeft geschonden, doorheen “push back” beleid uit te voeren naar de Turkse grens nadat de vluchtelingen fysiek werden mishandeld.

Sabah