Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat Turkije zijn beloftes is nagekomen om de vluchtelingen te hervestigen en dat het aantal verplaatsingen van Turkije naar de EU nog steeds toeneemt. Uit het document blijkt dat tot nu toe 20.098 Syriërs zijn overgeplaatst, met inbegrip van 487 sinds het vorige verslag.

Volgens de EU-Turkije overeenkomst ondertekend in maart 2016, moet een totaal van 72.000 vluchtelingen uit Turkije worden overgeplaatst naar de EU.

De deal onderstreept dat voor elke Syrische persoon die teruggekomen is van de Griekse eilanden, een ander zal worden overgeplaatst van Turkije naar Europa. Vluchtelingen die nog niet eerder zijn binnengekomen of hebben geprobeerd om de EU illegaal binnen te komen, krijgen voorrang.

Meer inspanningen

Terwijl er over de inspanningen van Turkije met lof wordt gesproken, bekritiseert het rapport ook het blok en dat er meer inspanningen nodig zijn door de lidstaten met betrekking tot hervestiging van vluchtelingen.

Dimitris Avramopoulos, de commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap zei: “Verhuizing van al die in aanmerking komen in Italië en Griekenland is mogelijk, maar het heeft politieke wil, inzet en doorzettingsvermogen van alle lidstaten nodig om dat te realiseren.”

De cijfers variëren, maar ongeveer 1 miljoen vluchtelingen hebben asiel gevraagd in Europa, waarvan de meeste in Duitsland. Turkije, ondertussen, is gastheer voor meer dan 2,7 miljoen Syriërs, ongeveer 3,5 % van de bevolking.

Sabah