Het Russische ministerie voor Agricultuur en Russische veiligheidsspecialisten uit de agricultuursector overwegen terug tomaten in te voeren vanuit Turkije, en dat in de periode van oktober tot en met april of mei volgend jaar. Dat rapporteerde de “Kommersant daily” op 11 september.

Kommersant citeerde de manager die zei dat de grote groenteproducenten in Rusland, en verschillende van hun representanten uit de industrie en lobbygroepen, hun import terug zouden kunnen starten vanuit verschillende Turkse bedrijven, goedgekeurd door de Russische opzichter Rosselkhoznadzor.

De leveringen starten vanaf oktober en zullen doorgaan tot de maanden april of mei 2018, aldus volgens verschillende bronnen in de Russische nieuwsbladen en kranten.

Kommersant: “Volgens schattingen van marktaandeelhouders zou Turkije in staat zijn tussen 100.000 ton en 300.000 ton aan tomaten te leveren naar Rusland tot de volgende zomer.”

De ban

Op 2 juni tekende de Russische eerste minister Dmitry Medvedev nog een decreet dat de ban ophief op het invoeren van verschillende producten uit de agricultuursector van Turkije. Ook bedrijven in de bouwsector, de technische sector en de toerismesector werden onrechtstreeks getroffen door de ban. De ban was het gevolg van en reactie op het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig boven Turkije in 2015.

Twee obstakels zijn echter nog niet meteen opgelost met het opheffen van de ban. Wettelijk gezien is het nog steeds niet mogelijk om zonder een visum te reizen naar Rusland als Turk, wat het leveren van tomaten (zonder visum voor het personeel) natuurlijk enorm bemoeilijkt.

Hurriyet