Het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gouverneurs gelast om het lied van componist Itri uit het Ottomaanse tijdperk te spelen met teksten uit de Koran. Dit zal gebeuren in plaats van “Marche Funèbre” van Frédéric François Chopin tijdens de begrafenisceremonie van gesneuvelde soldaten.

“De eervolle processie tijdens de begrafenis van de martelaren zal gebeuren met Itri’s ‘Segah Tekbir,’ wat in overeenstemming is met de moraal van de martelaren en de plaats van het lied in het hart van onze natie. Dezelfde procedure en principes zullen toegepast worden voor de leden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken wanneer zij overlijden,” stelde het Ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring op 12 september.

Stilte tijdens begrafenis

Er zal geen trompet gespeeld worden tijdens de begrafenis van soldaten en stilte zal in acht genomen worden zonder muzikale instrumenten, voegde het ministerie toe.

“Onze verantwoordelijkheid voor de moed van onze martelaren, hun families en onze natie is eeuwig. De verenigbaarheid van de ceremonies met onze nationale en morele waarden en normen en de oorsprong van onze beschaving is de hoofdzaak van deze verantwoordelijkheid en zijn belang,” stelde het.

“Allahu Akbar” incident

De discussie laaide op nadat op een begrafenis van een soldaat de vrienden van de soldaat de band die aan het spelen was het zwijgen oplegde door luid “Allahu Akbar” (God is groot) te schreeuwen in de zuidoostelijke provincie van Hakkari’s Yüksekova district op 3 april 2016.

Na het incident, kondigde het hoofd van Turkije’s Fonds voor Oorlogsveteranen Lokman Aylar aan dat ze een campagne waren gestart om Itri’s “Tekbir” op begrafenissen te gebruiken.

“Een buitenlandse dodenmars  is niet gepast voor onze martelaren,” zei Aylar op 12 april.

Dodenmars vervangen door Tekbir

Het hoofd van Turkije’s Directoraat Generaal voor Religieuze Zaken (Diyanet) Mehmet Görmez stelde voor de dodenmars te vervangen door het 17e eeuwse “Tekbir” van de Ottomaanse componist op 15 april 2016. De vader van wereldberoemd Turks pianist Fazil Say en componist en muziekcriticus Ahmet Say en de Algemene Muziekdirecteur en Maestro van het Presidentieel Symfonisch Orkest Rengim Gökmen zeiden in april dat Chopin’s dodenmars universeel erkend is en het veranderen zou breken met de internationale traditie.

Itri’s “Segah Tekbir” werd voor de eerste keer opgevoerd op 29 augustus tijdens de begrafenisceremonie van de Gendarmerie Specialist Corporaal Muhammed Meric door de band van de Turkse Gendarmerie.

Hurriyet