Sergeant Didem Balıkcı, de eerste en enige vrouwelijke sluipschutter van de Turkse strijdkrachten, heeft er bij burgers op aangedrongen geen wapens te dragen en benadrukt dat het alleen hun taak is wapens te houden om burgers te beschermen.

“Als onderdeel van ons beroep leven we met wapens. We moeten ze gebruiken wanneer het onze plicht is om dat te doen. Burgers hoeven de wapens niet op te nemen, ik ben tegen individuele bewapening,” zei ze.

“Wij zijn hier. De strijdkrachten en de ordehandhavers kunnen levens en de eigendommen van iedereen beschermen,” zei ze.

Balıkcı is momenteel teamcommandant bij het Algemeen Commando van de Gendarmerie.

Ze werd geïnspireerd door films als “The Sniper” en “Enemy at the Gates” voordat ze in 2018 het toelatingsexamen voor het onderofficiersprogramma van de gendarmerie won.

“Na het succesvol afronden van het zes maanden durende commando trainingsprogramma, vertelde ik mijn commandanten dat ik een sluipschutter wilde worden. Ze waren eerst verbaasd, want er was nog geen vrouwelijke scherpschutter [in Turkije] geweest. Ik volgde de scherpschutterscursus en kreeg mijn badge na een zwaar trainingsproces. Ik was trots om als vrouw een nieuwe weg in te slaan en de eerste en enige vrouwelijke sluipschutter in de strijdkrachten te worden. Ik beschouw het als een succes voor Turkse vrouwen. Ik heb een pad gebaand voor alle nieuwkomers, ik ben een rolmodel geworden,” zei Balıkcı.

Het beroep vereist een hoog niveau van fysieke conditie, discipline en voortdurende zelfverbetering, evenals koelbloedigheid onder stress en snelle reflexen, voegde ze eraan toe. “Dit beroep laat geen enkele marge toe.”

“Mijn familie heeft mij enorm gesteund toen ik koos voor het beroep van militair dienstvrouw. Ze stonden me altijd bij en motiveerden me”, zei ze.

“Mijn vrienden, vooral vrouwen, zijn verbaasd als ze erkennen dat ik een sluipschutter ben. Ze stellen vragen als ‘Meen je dat?’ Na de eerste schok volgt een salvo van vragen. Ze vragen naar de wapens die we gebruiken, de camouflageverf, de schietvaardigheid en andere dingen die ze zien in sluipschuttersfilmscènes.”

Hoewel ze in het verleden te maken kreeg met vooroordelen vanwege haar geslacht, voelt ze zich nu op haar gemak tijdens de training met haar mannelijke collega’s als hun teamcommandant.

“Ik laat zien wat goed en fout is om te doen. We werken in paren, een schutter en een spotter. We houden regelmatig trainingssessies om klaar te staan als we nodig zijn bij de verdediging van het land of bij kritieke operaties.”

Bron: Hürriyet