Het staat bekend om zijn monumentale sites uit het Romeinse tijdperk, waaronder een sculptuurschool, een theater en een oude tempel, de oude van stad Aphrodisias in de provincie Aydın is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Eerder waren er al de opnames van de oude stad van Efeze en de oude stadsmuren van Diyarbakır in 2015 en de archeologische site van Kars Ani in 2016.

Volgens de website van UNESCO Turkije is de oude stad Aphrodisias een nederzetting die de architecturale en stedelijke aspecten van de Griekse en Romeinse periode weerspiegelt.  is een prachtige site in het district Karacasu in Aydın en bekend om de Tempel van Aphrodite, die dateert uit de derde eeuw voor Christus en één eeuw voor de oude stad zelf werd gebouwd. Aphrodisias heeft vele beschavingen geherbergd en de pracht hiervan beschermd tot de zesde eeuw na Christus. Zo is Aphrodisias getuige geweest van vele belangrijke ontwikkelingen.

De archeologische site bevat ook marmergroeven aan de noordzijde van de oude stad, wat bijgedragen heeft aan de rijkdom aan archeologische informatie in de omgeving. Volgens UNESCO zijn “de culturele effecten van de beeldhouwwerken die door lokale scholen worden geproduceerd in het marmer uit de steengroeven in het Middellandse-Zeegebied” het belangrijkste kenmerk van de stad Aphrodisias.

A post shared by @semiginer on

Tijdens de 41ste zitting van de UNESCO Werelderfgoed Commissie, die dit jaar in het Poolse Krakau werd gehouden, is besloten om de oude stad van Aphrodisias op de UNESCO Werelderfgoedlijst te plaatsen, waardoor het totale aantal erfgoedplaatsen in Turkije stijgt naar 17.

Sabah