De Europese Unie moet strategische partnerschappen sluiten met Turkije en Rusland om minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten. Dat waren de woorden van de Franse president Emmanuel Macron tijdens een toesprak van vorige week. 

Tijdens een persconferentie met de Finse president Sauli Niinisto in Helsinki, zei Macron het volgende: “Het is in ons belang om zowel met Turkije als met Rusland een strategisch partnerschap te hebben die de betrekkingen tussen ons beiden stabiliseert.” “Stabiliteit in de hele regio is in ons eigen belang,” voegde hij toe.

Macron maakte eerder deze week opmerkingen over Turkije die tot felle kritiek hebben geleid vanuit de Turkse hoek. Tijdens de ambassadeursconferentie in Parijs die vorige week plaatsvond, plaatste Macron vraagtekens bij het EU-lidmaatschap van Turkije. “Er is behoefte aan een strategisch partnerschap met Turkije in plaats van het EU-lidmaatschap toe te kennen,” argumenteerde hij.

“De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voert een pan-islamitisch project dat in strijd is met onze Europese waarden. Het Turkije van president Erdoğan is niet langer het Turkije van president Mustafa Kemal Atatürk,” aldus de Franse president.

Hurriyet

O.A.