Voor de eerste keer in vier jaar tijd vindt er opnieuw een religieuze viering plaats in de Akdamarkerk, gelegen op het gelijknamige eiland in het Van-meer in Oost-Turkije. Dit evenement, dat normaal jaarlijks doorgaat, werd vier jaar geleden geschrapt uit veiligheidsoverwegingen.

Het Armeense patriarchaat in Istanbul organiseert de ceremonie. Er komen telkens honderden christenen uit binnen- en buitenland op af.

Het ministerie van Cultuur en Toerisme en de lokale autoriteiten zetten het licht op groen om de viering te organiseren op 9 september.

De kerk is steeds open gebleven voor bezoekers als museum, maar drukke evenementen werden opgeschort omdat het aantal terreuraanslagen van de PKK in het zuiden en zuidoosten van Turkije onrustwekkend toenam.

Campagne van terreur

De PKK voert al sinds de jaren 1980 een terreurcampagne in de regio. Na een korte pauze verhevigden de aanslagen opnieuw in 2015. Sindsdien zijn de antiterrorismeoperaties opgevoerd om de veiligheid in de regio te herstellen. De regio ligt bezaaid met belangrijke christelijke en islamitische heiligdommen.

De kerk werd gebouwd tussen 915 en 921 n.C. door architect Bisschop Manuel, onder supervisie van Gagik I Artsruni, een Armeense koning. Sinds 2015 staat ze op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op het eiland kan je ook mooie wandelingen maken langs paden die omzoomd zijn met amandelbomen, en bij zonsondergang heb je een spectaculair zicht op de omgeving. Bovendien kan je een verfrissende duik nemen in het water van het meer. Tussen januari en juni kwamen er ongeveer 83.000 toeristen naar het eiland. Recent werd een waterbevoorradingsproject gelanceerd om drinkwater naar het eiland te transporteren in een poging meer bezoekers te lokken. Het project houdt in dat er een 33 kilometer lange pijplijn zal aangelegd worden, zodat het eiland er het hele jaar door weelderig groen uitziet.

Sabah

S.V.R.