De verkoopcijfers van iPhone, een van de best verkochte smartphonemodellen in Turkije, zijn onderuit gegaan als gevolg van de recente boycot op Amerikaanse producten en de fluctuerende wisselkoers.

De Turkse krant Hürriyet heeft gemeld dat de IPhone-verkoop in Turkije met bijna 65 procent is gekelderd in de voorbije 2 maanden. In het verslag werden drie mogelijke oorzaken aangehaald. Deze zijn: de recente prijsverhogingen, de oproep tot een boycot en het nieuwe iPhone-model dat in de tweede week van september zal worden gelanceerd.

De boycotoproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, als gevolg van politieke en economische spanningen tussen Turkije en de VS, heeft het meeste invloed gehad op de verkoopcijfers van de Amerikaanse techgigant.

Producten van Amerikaanse makelij boycotten

“We zullen elektronische producten van Amerikaanse makelij boycotten,” zei de Turkse president tijdens een toespraak. Hij voegde toe dat Turkije zelf producten zal beginnen produceren die voordien werden geïmporteerd.

Sommige Turken zijn overgeschakeld naar smartphonemodellen van andere binnen- en buitenlandse merken. Naar schatting zal dit ook een negatief effect hebben op de iPhone-verkoop. De effecten van de boycot zullen naar verwachting beter te zien zijn in de verkoopcijfers die in september zullen worden vrijgegeven.

De relaties tussen de twee NAVO-bondgenoten bereikten een nooit gezien dieptepunt nadat Washington besloot om sancties in te stellen tegen de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdulhamit Gül. De Amerikaanse sancties zijn een reactie op de Turkse aanhouding van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije wordt beschuldigd van terreur.

Sabah

O.A.