President Donald Trump heeft gezegd dat hij zich in de steek gelaten voelt door president Erdoğan omdat hij weigert de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson vrij te laten die in Turkije vastzit op verdenking van terreur. 

“Ik ben teleurgesteld in hem,” zei Trump zei donderdag in een interview met Bloomberg News. De Amerikaanse president vindt dat Turkije een tegenprestatie mag doen omdat de VS een Turkse staatsburger heeft geholpen die vastzat in de Israël.

“Ik heb iemand teruggehaald voor hem,” haalde Trump aan. “Ik ben erg teleurgesteld maar we zullen zien hoe het allemaal verloopt,” klonk het verder. De banden tussen Ankara en Washington verkeren in een crisis vanwege de aanhoudende detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Deze crisis gaat gepaard met economische en politieke sancties vanuit beide hoeken.

Andrew Brunson

Brunson, die al meer dan twintig jaar in Turkije woont, werd in 2016 in Turkije gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Volgens de openbare aanklager verleende hij steun aan terreurorganisaties zoals de PKK en de Gülen beweging, verantwoordelijk voor de couppoging van 2016. Het Turkse openbaar ministerie vordert tot 35 jaar cel.

De dominee werd eind juli onder huisarrest geplaatst. Zijn volgende hoorzitting is gepland op 12 Oktober.

Turkije ontkent dat er een deal werd gesloten met de VS over de vrijlating van de Turkse staatsburger Ebru Özkan, die op 11 juni in Israël werd gearresteerd.

Hurriyet

O.A.