De nieuwe luchthaven van Istanbul opent normaal gezien de deuren op 29 oktober.

Turkse media meldden dat National Geographic gesprekken voert met de Turkse luchtvaartmaatschappij THY. Ze willen een documentaire maken over de historische verhuizing van de ene luchthaven naar de andere in Istanbul.

De New Istanbul Airport, de derde in de stad, zal vanaf oktober dienst doen als de belangrijkste draaischijf voor het luchtverkeer in Turkijes dichtst bevolkte stad, in plaats van Atatürk International Airport.

Uğur Cebeci, een journalist die columns schrijft over de luchtvaart voor de krant Hürriyet, schreef eerder dat National Geographic aan het overleggen is met het bestuur van THY om de gigantische verhuizing te filmen. Het hele proces zal naar verwachting 48 uur duren.

De nieuwe luchthaven wordt de grootste ter wereld en zal 150 miljoen passagiers per jaar kunnen verwerken eens ze volledig voltooid is. Maar er is marge om ze de komende jaren nog uit te breiden tot een jaarlijkse capaciteit van 200 miljoen passagiers.

Officiële opening

De officiële opening vindt plaats op 29 oktober, de Dag van de Republiek in Turkije. De verhuizing van al het nodige materiaal van de Atatürk luchthaven naar de nieuwe wordt voorzien in de 48 uur volgend op de openingsceremonie.

Er zullen 5.000 vrachtwagens nodig zijn om al het materiaal te verhuizen. Daarna zal de Atatürk-luchthaven enkel nog gebruikt worden voor korteafstandsvluchten. THY plant geen vluchten ten minste de eerste 18 uur van de transitie.

De nieuwe luchthaven is een van de megaprojecten van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) die momenteel aan de macht is om het aanzien van Turkije op te krikken en de economie te doen opleven.

Er zullen dagelijks zo’n 3500 vluchten vertrekken en toekomen. In het complex is ook plaats voor een parking die 25.000 auto’s aankan, 143 gates, 42 kilometer aan bagagebanden en 5,5 miljoen ton cargocapaciteit. Het hele project zal meer dan 15 miljard dollar opbrengen aan inkomsten voor de Turkse economie en 225.000 nieuwe banen creëren.

Sabah

S.V.R.