Foto: De Franse president Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft Turkije ervan beschuldigd een zogenaamde krijgszuchtige attitude aan te nemen tegenover de andere NAVO-lidstaten.

Spanningen zouden vergemakkelijkt kunnen worden als de Turkse president Erdoğan respectvoller was en geen leugens zou vertellen, aldus de Franse president.

Emmanuel Macron, president van Frankrijk, heeft een poging gedaan de spanningen met moslims over heel de wereld te bedaren na een hevige discussie na de moord op de Franse leerkracht, Samuel Paty.

De Franse president Macron zei in een interview met de Arabische CNN, Al-Jazeera, dat het de wens van Parijs is om de zaak te kalmeren, maar om dat te doen is het essentieel dat “de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan Frankrijk respect toont, de EU respecteert, haar waarden respecteert en geen leugens en verspreidt.”

“Ik begrijp dat moslims geschokt kunnen zijn door de beledigende Mohammed-cartoons, maar ik zal nooit aanvaarden dat geweld wordt gebruikt”, aldus de Franse president.

“Ik snap de gevoelens die dit teweegbrengt, ik respecteer ze. Maar ik wil dat je begrijpt welke rol ik heb. Het is mijn rol om zaken te kalmeren, zoals ik hier aan het doen ben, maar op hetzelfde moment moet ik deze rechten met hand en tand verdedigen.”

Bron: TT