Foto: Turkse reddingswerkers zoeken nog steeds naar overlevenden

De aardbeving in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland afgelopen vrijdag heeft het leven gekost aan minstens 51 mensen, dat schrijven de Turkse media. Van de bijna 900 gewonde mensen liggen er nog 229 in ziekenhuizen.

Het dodental van de aardbeving is intussen opgelopen tot boven de 51. Meer dan 900 mensen raakten gewond. Het gros van de slachtoffers viel in Izmir, maar er vielen ook twee doden Samos, een Grieks eiland.

Het centrum van de beving lag in de Egeïsche Zee, ten noordoosten van Samos. Hij had een kracht van 6,9.

In de Turkse havenstad Izmir zijn reddingswerkers en zoekteams bezig bij negen ingestorte gebouwen, in de hoop overlevenden te vinden.

In totaal zijn volgens de autoriteiten 5700 mensen betrokken bij de operatie. “Als mensen nog leven, is er een grote kans dat we ze binnen 72 uur nog kunnen redden”, zei vicepresident Fuat Oktay.

De aardbeving vond eergisteren plaats rond 15 uur lokale tijd – 13 uur Belgische tijd – op een diepte van 16,5 kilometer. Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos en op zo’n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir

Voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving zijn duizenden tenten en mobiele keukens voor het verstrekken van voedsel aan ruim 50.000 mensen neergezet.

De Turkse minister Ziya Selçuk van Onderwijs schreef eerder op sociale media dat de scholen in de miljoenenstad uit veiligheidsoverwegingen een week dicht zullen blijven.

Eergisteren werden Turkije en Griekenland opgeschrikt door een zware beving met een magnitude van 6.6.

De aardbeving vond vrijdagmiddag rond 12.50 uur plaats. Het epicentrum van de beving lag volgens het seismologisch instituut in Athene ten noorden van het Griekse eiland Samos, zo’n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir. Na de aardbeving zijn honderden naschokken geregistreerd.

Meeste doden

De meeste doden zijn in Turkije gevallen. Op het Griekse eiland Samos overleden twee tieners toen ze onder een instortende muur terechtkwamen.

Voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving, naar schatting 50.000 mensen, zijn duizenden tenten en mobiele keukens neergezet.

De Turkse stad Izmir werd eergisteren zwaar getroffen door een aardbeving. Volgens de autoriteiten is het dodental inmiddels opgelopen tot zeker 51.

Eerder was sprake van 37 dodelijke slachtoffers. Van de bijna 900 gewonden liggen er nog 229 in ziekenhuizen.

Bron: TT