Frankrijk verbiedt lessen in vreemde talen om inmenging vanuit buitenland tegen te gaan

Om inmenging vanuit het buitenland tegen te gaan, zal Frankrijk lessen in een vreemde taal, bijvoorbeeld het Turks, verbieden, tenzij er een akkoord komt met bepaalde landen, zoals Marokko of Turkije. Dat maakte president Emmanuel Macron dinsdag bekend.

In de Oost-Franse stad Mulhaus vertelde hij aan reporters dat er vanaf september 2020 geen lessen in een vreemde taal of over een buitenlandse cultuur meer gegeven zullen worden. Volgens Macron zijn er verschillende groeperingen die zich willen afscheiden van het laïcistische Frankrijk door uit naam van godsdienst de Franse wet niet te respecteren.

Met het verbod eindigt hij een programma dat opgesteld werd in 1977 en waarbij leraren uit 9 landen, waaronder Marokko, Tunesië, Algerije en Turkije, naar Frankrijk mochten komen om er hun taal aan studenten aan te leren zonder inmenging van de Franse overheid. Met dat programma kregen jaarlijks zo’n 80.000 studenten les.

“Geen actie tegen islam”

Macron zegt dat de Franse overheid buitenlandse inmenging in scholen en moskeeën wil tegengaan. Hij vindt wel dat dit geen actie tegen de islam of tegen de Franse moslims is. Hij geeft ook aan dat 47 Franse wijken strenger in het oog gehouden worden in de strijd tegen radicalisme. Volgens hem is radicalisme een ernstig probleem omdat de Franse overheid nu niet in staat is om controle uit te oefenen over het curriculum van die lessen.

Probleem

Frankrijk onderhandelt wel al enkele maanden met Tunesië, Marokko en Turkije over het probleem. “Buitenlandse leraren zullen onder supervisie van de overheid moeten staan. Ze moeten Frans spreken en zich aan de wet houden. Hun curriculum moet onder controle van de overheid staan”, zegt hij.

15 moskeeën gesloten

De voorbije 2 maanden werden er 15 moskeeën, 12 stichtingen en 4 scholen gesloten omdat de overheid een nieuwe wet voorbereidt die ervoor moet zorgen dat de financiën van deze instellingen transparanter zullen worden. Ook een programma waarbij 300 imams uit Turkije, Algerije en Marokko betrokken zijn, zal worden geannuleerd, omdat Macron vindt dat de imams in Frankrijk opgeleid moeten zijn en Frans moeten spreken.

“De Turken in Frankrijk zijn Fransen”

“Ik beschouw de Turken die in Frankrijk wonen als Fransen. Ze hebben dezelfde rechten als Fransen en ik wil ook dat ze Fransen zijn, maar ze moeten zich even goed aan de Franse wet houden. De Turkse wet is hier niet van toepassing.”

Ook Duitsland verbood recent de komst van buitenlandse imams. Ook de regering van bondskanselier Angela Merkel heeft ingesteld dat imams hun opleiding in Duitsland gehad moeten hebben. Eerder waren veel Duitse imams opgeleid in Turkije en het Midden-Oosten.

Grootste moslimminderheid

In Frankrijk woont de grootste moslimminderheid in Europa, geschat op 5 miljoen of meer op een bevolking van 67 miljoen. De voorbije jaren nam haat tegen moslims in heel Europa significant toe, in het Westen vooral gevoed door extreemrechtse gedachten en xenofobie, die gerechtvaardigd worden door de aanslagen van Daesh en al-Qaida, en de vluchtelingencrisis.

K.L.

Bron: Sabah