De Turkse minderheidsgemeenschappen in Griekenland hebben kritiek geuit op een recente uitspraak van de Griekse president Prokopis Pavlopoulos. Pavlopoulos noemde de Turken in Griekenland een “Griekse moslimminderheid”.

De Turkse minderheden in Griekenland zijn het beu dat hun etnische identiteit niet wordt erkend. De Federatie van Europese West-Thracische Turken heeft in een verklaring gezegd dat de Griekse regering de nationale identiteit van de Turkse minderheden blijft ontkennen.

“Ons land, Griekenland, ziet de Turkse gemeenschap als een bedreiging en een gevaar. Dit moet onmiddellijk stoppen,” verklaarde de federatie. “Hoewel de grenzen door de geschiedenis heen zijn veranderd, blijft de Turkse bevolking in West-Thracië haar identiteit behouden,” klonk het verder.

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos in gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan de Turks-Griekse grens (AA-foto)

De Vereniging van Afgestudeerde Minderheden in West-Thracië merkte op dat de verklaring van de Griekse president erop wijst dat het land nog niet volledig democratisch is. “De minderheden in West-Thracië hebben altijd de wens gehad om erkend te worden als Turks, zowel via hun instellingen als via hun leden,” verklaarde de vereniging. Ze hopen dat er snel een einde komt aan deze mentaliteit.

Kritiek

De Turkse vereniging Iskeçe (Xanthi) heeft ook kritiek geuit op de opmerkingen van de president. Ze vinden dat hij de etnische identiteit van de Turkse minderheden expliciet heeft ontkend. De vereniging heeft laten weten vastberaden te zijn om de wil van de minderheden te blijven beschermen.

De Culturele- en Onderwijscorporatie van West-Thracië zei dat de verklaring van Pavlopoulos de historische feiten niet zal veranderen. “De ontkenning van de identiteit van de Turkse minderheden in West-Thracië is een ontkenning van historische feiten,” verklaarde de organisatie. “Zulke uitspraken zijn niet gepast voor een EU-lidstaat,” klonk het verder.

Aftreden

Pavlopoulos die op 14 maart wellicht zal moeten aftreden, heeft recent een bezoek gebracht aan West-Thracië. Hij beweert dat de Turkse minderheid daar, een religieuze minderheid is in plaats van een etnische minderheid.

Verdrag van Lausanne

De rechten van de Turken in West-Thracië werden gegarandeerd door het Verdrag van Lausanne (1923), maar de situatie is sindsdien alleen maar verslechterd. In 1967 kwam een Griekse junta aan de macht waardoor de Turken van West-Thracië hard werden vervolgd. Ook hun rechten werden geschonden door de Griekse staat.

Na de Turkse vredesoperatie in Cyprus (1974), kwam de Griekse militaire junta uiteindelijk ten val, maar de strenge beperkingen voor de Turkse minderheid bleven bestaan en werden zelfs strenger. Begin jaren negentig werden enkele rechten van de Turkse minderheid hersteld, maar slechts gedeeltelijk. De problemen met betrekking tot de collectieve- en burgerrechten hielden echter aan

Sabah

O.A.