Emmanuel Macron

Frans president Emmanuel Macron moet zich neutraler opstellen in het conflict tussen Turkije en Griekenland rond de oostelijke Middellandse Zee, in plaats van de spanning op te drijven.

Dat zeggen Franse experts. Zij noemen Macrons controversiële standpunt een vergissing, die rechtgezet moet worden.

Jean Dominique Merchet is expert op het gebied van militaire en internationale strategie en schrijft voor de Franse krant l’Opinion. Volgens hem moet Macron de spanning doen afnemen en ervoor zorgen dat beide partijen aan de onderhandelingstafel gaan zitten.

Jean Dominique Merchet

“Maar helaas heeft Frankrijk niet gekozen om deze weg op te gaan. In tegendeel, men heeft de kant van Griekenland gekozen,” aldus Merchet. Macron heeft van in het begin Griekenland gesteund in plaats van te bemiddelen tussen beide landen, zegt hij nog.

Dit conflict is niet nieuw, zegt hij. Hij verwijst naar het boek (De slaapwandelaars’ van Christopher Clark om te argumenteren dat de Europese grootmachten zich laten meeslepen in een oorlog in de naam van solidariteit met andere lidstaten.

De meeste EU-lidstaten, zowel als de NAVO, willen dat het Turks-Griekse conflict, over de natuurlijke hulpbronnen in de oostelijke Middellandse Zee, minder op de spits gedreven wordt, argumenteert hij.

“Daarom zou Frankrijk zichzelf niet voor de kar van de Griekse conservatieve regering mogen laten spannen.” Merchet waarschuwt ook voor de samenwerking tussen Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die hij “gezworen vijanden” van Turkije noemt.

Macron vergist zich

Een gelijkaardige boodschap horen we bij Charles Saint-Prot, politiek wetenschapper en directeur van het Observatorium voor Geopolitieke Studies in Parijs. Ook hij vindt dat Macron zich vergist door Griekenland te steunen.

Saint-Prot is niet mals voor Macron en noemt hem als leider absoluut niet representatief voor Frankrijk. Hij noemt Macrons houding gevaarlijk en vindt dat hij Griekenland en Grieks-Cyprus aanmoedigt om de spanning op te drijven. Verder gaat het anti-Turks beleid van Macron in tegen de Franse politieke traditie, zegt hij nog.

“Macron behoort tot de generatie die geen kennis heeft over de geschiedenis van na 1968, die geen historisch bewustzijn heeft en die meer belang hecht aan emoties dan aan (universele) wijsheid,” aldus Saint-Prot. Emoties zijn een slechte raadgever in de politiek, voegt hij eraan toe.

Athene kocht 18 Rafale-gevechtsvliegtuigen van Frankrijk en Saint-Prot vraagt zich hoe Griekenland daarvoor ooit de prijs zal kunnen betalen.

“Macron gebruikt Turkije om te tonen dat hij sterk is, maar is zich niet bewust van het feit dat een groot deel van de wereld hem uitlacht.”

“Dat anti-Turkse beleid van Macron zou weleens met de verkiezingen te maken kunnen hebben,” besluit hij.

Bron: Sabah

S.V.R.