Foto: deze foto werd vrijgegeven door het kabinet van de Griekse eerste minister op zondag 13 september 2020. Hij toont Grieks president Katerina Sakellaropoulou die een erewacht inspecteert tijdens de viering van de soevereiniteitsoverdracht van het zuidoostelijke eiland Kastellorizo (Megisti-Meis) aan Griekenland.

Griekenland zal de soevereiniteit over het eiland Kastellorizo moeten opgeven als de regering het conflict met Turkije voor het Internationaal Strafhof in Den Haag brengt. Daarvoor waarschuwt een Grieks parlementslid.

Dimitris Kammenos is parlementslid voor de partij Onafhankelijke Grieken (ANEL) en vertegenwoordiger van de regio Piraeus B. Tijdens een interview op Skai TV zei hij dat de Griekse politici de waarheid moeten vertellen aan de bevolking. En de waarheid is dat Griekenland de rechten over de exclusieve economische zone (EEZ) van Kastellorizo zal moeten opgeven als de regering met de kwestie naar Den Haag stapt.

Dat laatste was een suggestie van Dora Bakoyannis, de zus van premier Kyriakos Mitsotakis.

“Ik ben het niet eens met haar. We moeten de bevolking de waarheid vertellen: we zullen de EEZ en de soevereiniteit over het eiland Megisti verliezen,” aldus Kammenos.

Volgens hem beseffen de mensen niet wat het werkelijk betekent om het Internationaal Strafhof de zaak te laten oplossen.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Georgios Katrougalos heeft ooit een toespraak gehouden waarin hij zei dat Turkije een gigantische kustlijn heeft.

Volgens Kammenos zou dat problematisch zijn voor het hof. Dat is trouwens één van de redenen waarom de Amerikanen aansturen op een akkoord tussen beide landen.

Verder zei hij dat de VS Turkije moet oproepen, op een vreedzame manier, om te stoppen met de activiteiten van het boorplatform Yavuz in de oostelijke Middellandse Zee. Want president Recep Tayyip Erdoğan zal “zich nooit meer iets van Griekenland aantrekken.”

Sinds Turkije vorige maand opnieuw is beginnen zoeken naar energievoorraden onder de zeebodem, is de spanning in het gebied weer te snijden.

De aanleiding daarvoor was een controversieel akkoord waarin Griekenland en Egypte onderling hun maritieme grenzen afbakenden. Eerder had Ankara, in een gebaar van goede wil, de zoektocht stopgezet.

Bron: Sabah

S.V.R.