Turks president Erdogan

De Turkse regering zal waarschijnlijk de rente verhogen, maar economen zeggen dat het een symbolische zet is.

De Turkse centrale bank vergadert morgen over het monetair beleid. De verwachting is dat de nieuwe voorzitter, Naci Ağbal, de rente zal verhogen. De nieuwe bankgouverneur zei eerder dat hij de transparantie en de voorspelbaarheid van de centrale bank in ere wil herstellen.

Daarom verwachten de monetaire experts van het persbureau Bloomberg dat de voorzitter de beleidsrente zal verhogen.

De beleidsrente ligt nu op 10,25 procent, ver onder het gemiddelde tarief van 14,6 procent dat banken moeten betalen als ze zich financieren bij de centrale bank.

Ziad Daoud

Econoom Ziad Daoud bij Bloomberg zegt dat de renteverhoging vooral is bedoeld als signaal aan de financiële markt. “Een renteverhoging tot 15 procent is vooral symbolisch significant om het vertrouwen van de markten te winnen. Maar het gaat in realiteit maar om een renteverhoging van minder dan 75 basispunten.”

Turkije heeft onlangs zijn economische leiding behoorlijk aangepast. Murat Uysal werd als voorzitter van de Turkse centrale bank ontslagen en Naci Ağbal werd op zijn positie gezet. Daarnaast nam de minister van Financiën en schoonzoon van de president Berat Albayrak ontslag. Lütfi Elvan kwam in de plaats.

Murat Uysal

Uysal en Albayrak betaalden de prijs voor de economische crisis in en bijbehorende beleggersvlucht uit het land. Op aansturen van Albayrak probeerde de centrale bank de jongste 16 maanden de Turkse lira te ondersteunen door dollars en euro’s te verkopen.

De interventies hebben weinig nut gehad, want de Turkse munt bereikte begin november een nieuw dieptepunt tegenover de euro, waarbij men voor 1 euro meer dan 10 Turkse lira kreeg.

Sinds het ontslag van het economische duo is de lira wel weer in waarde gestegen. Op dit moment krijgen handelaren voor 1 euro nog 9,1 Turkse lira.

Bron: BM