UEFA geeft boete aan Turkse voetbalbond voor militair saluut

Op 20 december heeft de UEFA aan de Turkse Voetbalfederatie een boete opgelegd. Tijdens de kwalificatiewedstrijden werden een aantal doelpunten gevierd met een militair saluut.

“We hebben de Turkse voetbalbond een boete van €50.000 opgelegd. Dit is een sanctie voor onder andere de ongeregeldheden die Turkse supporters veroorzaakten tijdens de kwalificatiewedstrijd Turkije-Frankrijk voor het Europees kampioenschap van 2020 op 14 oktober 2019,” laat de Europese voetbalbond weten in een mededeling.

Verschillende Turkse spelers kregen een tuchtsanctie voor onsportief gedrag tijdens de wedstrijden tegen Frankrijk en Albanië, volgens de Controle-, Ethische en Disciplinaire Commissie van de UEFA.

via Google

Op 14 oktober speelde Turkije uit tegen Frankrijk. De wedstrijd eindigde op 1-1, waardoor Turkije aan de top van groep H kon blijven in de EK-kwalificaties. De Turkse spelers gaven uiting aan hun vreugde door een militair saluut ter ere van de Turkse soldaten, die strijden tegen de terroristen in de antiterreuroperatie Vredesbron in Noordoost-Syrië.

Dit werd niet uitgezonden door de Franse televisie.

In oktober stelde de UEFA een onderzoek in naar de kwalificatiewedstrijden in Istanbul en Frankrijk, waar Turkse spelers in militaire stijl salueerden na een doelpunt.

Het onderzoek kwam er op verzoek van Frankrijk.

Op 7 november heeft president Recep Tayyip Erdoğan de UEFA veroordeeld voor de discriminerende manier waarop de Turkse nationale ploeg en andere clubs behandeld worden.

De UEFA zou zich bewust moeten worden van deze verkeerde aanpak, zei hij.

“Als het gaat om Turkije en Turkse atleten, dan verandert de attitude [van de UEFA],” aldus Erdoğan. De UEFA mag de sport niet laten politiseren door deze verkeerde beslissingen, voegt hij eraan toe.

Bron: Hürriyet

S.V.R.