Emmanuel Macron

De Europese Commissie heeft maandag een vraag over het “Franse wetsontwerp inzake veiligheid” beantwoord met de waarschuwing dat de nieuwsmedia “vrij moeten kunnen werken”.

Franse journalisten en voorstanders van de persvrijheid hebben geprotesteerd tegen de geplande wet, die het recht op het filmen of fotograferen van dienstdoende politieagenten zou beperken.

Prominente mensenrechtenorganisaties en activisten hebben hun bezorgdheid geuit over een zogenaamde “wereldwijde veiligheidswet”, waarbij zij zeiden dat de burgerlijke vrijheden en de persvrijheid uiteindelijk in het gedrang zouden kunnen komen.

“De commissie geeft geen commentaar op de wetsontwerpen, maar het spreekt voor zich dat het in een periode van crisis belangrijker is dan ooit dat journalisten hun werk vrij en in alle veiligheid kunnen uitvoeren”, aldus Christian Wigand, woordvoerder van de Europese Unie.

“Zoals altijd het geval is, behoudt de commissie zich het recht voor om de definitieve wetgeving te onderzoeken om na te gaan of deze in overeenstemming is met de EU-wetgeving,” voegde hij toe.

Het wetsvoorstel passeerde op vrijdag de eerste lezing en dinsdag vond de tweede lezing plaats. Vervolgens gaat het naar de Senaat voor verder debat alvorens het kan worden aangenomen.

Publicatie van beelden

Op vrijdag keurde het Franse parlement een gewijzigde veiligheidswet goed die werd ingevoerd door afgevaardigden van President Emmanuel Macron.

De nieuwe wet criminaliseert de publicatie van beelden van politieagenten “met de bedoeling hun fysieke of mentale integriteit te schaden”.  Volgens de wet riskeren overtreders 1 jaar gevangenisstraf en een maximumboete van 45.000 euro.

In de praktijk zou deze wet de publicatie van foto’s of video’s van werkende politieagenten in de openbare ruimte beperken, en in veel gevallen zou het gezicht van een agent onherkenbaar moeten worden gemaakt. De politie zal via deze nieuwe maatregelen ook gebruik kunnen maken van drones die uitgerust zijn met camera’s, alsook makkelijker toegang krijgen tot camerabeelden.

 Maar de mediavakbonden zeggen dat dit de politie groen licht zou kunnen geven om te voorkomen dat journalisten hun werk doen of dat misbruik door de veiligheidsdiensten wordt gedocumenteerd.

Leden van protestbewegingen zoals de Yellow Vests en Extinction Rebellion, die een robuuste reactie van de politie op straatdemonstraties onder ogen zagen, hebben het wetsontwerp ook aan de kaak gesteld.

Inbreuk op vrijheid van meningsuiting

Hoogleraar publiekrecht aan de Universiteit van Parijs-Nanterre, Thomas Hochmann, zei in een interview met de in Qatar gevestigde Al Jazeera dat het wetsvoorstel “een ernstige inbreuk vormt op de vrijheid van meningsuiting”.

Hij voegde toe dat er grote terughoudendheid zal bestaan bij het publiek en de journalisten om “beelden te verspreiden of zelfs om te filmen”.

Het Franse dagblad Le Monde zei dat de wet de relatie tussen Franse burgers en de politie “verder dreigt te vergiftigen”, terwijl L’Humanite de ambtenaren van het land beschuldigde van “vrijheidsmoord”, meldde Al Jazeera.

Sabah

O.A.