Russisch president Vladimir Poetin

Nagorno-Karabach is een onafscheidelijk deel van Azerbeidzjan. Dat waren de woorden van de Russische president, Vladimir Poetin, afgelopen weekend.

Poetin zei in een interview met Rossiya 1 TV het volgende: “Het feit dat Armenië de soevereiniteit van bezet Nagorno-Karabach niet heeft erkend, bewijst dat het gebied een onafscheidelijk deel is van het Azerbeidzjaans grondgebied.

De Russische president merkte op dat de weigering van Armenië en andere buurlanden om het bezette gebied en het internationale recht te erkennen, de Azerbeidzjaanse legitimiteit van het gebied heeft ondersteund.

Poetin, die verwees naar de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CSTO), zei dat het pact wederzijdse bijstand voorstelt in geval van een aanval op het grondgebied van een lidstaat, maar dat er geen aanval op Armeens land is gepleegd door Azerbeidzjan, wat betekent dat Rusland niet het voorrecht had om zich te bemoeien.

Foto: “De Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bajramov (L), de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (C) en de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanyan wonen een bijeenkomst bij in Moskou, Rusland, 9 oktober 2020.”

Hij zei ook op dat Moskou zijn beloften is nagekomen in kader van de samenwerking met Jerevan op het gebied van militaire en technische bijstand. “Ik kan u verzekeren dat Jerevan zich niet in de steek gelaten voelde en dat Rusland alles heeft gedaan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurde”, klonk het verder.

De Armeense eerste minister Nikol Pashinian riep zaterdag op tot een grotere militaire samenwerking met Rusland, een dag nadat de Azerbeidzjaanse troepen zich begonnen te verplaatsen richting het betwiste gebied dat eerder door Armeense separatisten werd bezet.

Armenië en Azerbeidzjan ondertekenden op 9 november een staak-het-huren na zes weken van gevechten over het bezette Nagorno-Karabach. Volgens de overeenkomst zal Azerbeidzjan de controle terugkrijgen over drie districten die sinds de jaren negentig door de Armeense strijdkrachten worden gecontroleerd.

Als onderdeel van de overeenkomst werden er ook zo’n 2.000 Russische vredeshandhavers ingezet in de regio. De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, zei dat er zaterdag bijna 7.000 vluchtelingen zijn kunnen terugkeren naar hun huizen.

De regering van Pashinian staat momenteel onder zware druk. Duizenden demonstranten zijn de straten opgetrokken nadat de staak-het-vuren werd ondertekend.

Sabah

O.A.