Foto: “Professor Fikri Kulakoğlu houdt het standbeeld van de godin vast dat werd gevonden op de archeologische site van Kültepe, Kayseri, centraal Turkije, 22 november 2020.”

Turkse archeologen hebben een oud godinnenbeeld opgegraven op de archeologische site van Kültepe, ook bekend als Kanesh, in het midden van de provincie Kayseri.

Ze beweren dat het “het grootste” standbeeld is uit de Vroege Bronstijd dat tot nu toe werd gevonden in Anatolië.

“We zijn blij dat we dit 45 centimeter hoge artefact hebben gevonden. Het is een heel bijzonder stuk,” zei Fikri Kulakoğlu, professor aan de Universiteit van Ankara en hoofd van het opgravingsteam, in een interview met Anadolu Agency. Hij voegde toe dat het beeldje van de godin zal worden tentoongesteld in een museum eens het is opgeknapt.

“Het artefact is ongeveer 4.200 jaar oud. Alle beeldjes en idolen die in Kültepe zijn gevonden, zijn vrouwenfiguren. Er zijn tot nu toe geen mannenidolen gevonden. De vrouwenbeelden zijn naakt en hebben een versierde troon. Ook hebben ze vaak vlechten op hun rug,” klonk het verder.

Foto: “Een archeoloog werkt aan het godinnenbeeld dat werd gevonden op de archeologische site van Kültepe, Kayseri, centraal Turkije, 22 november 2020.”

De professor zei ook dat het team ongeveer 20 belangrijke artefacten heeft gevonden tijdens opgravingen dit jaar. Het werk van dit jaar werd uitgevoerd met een beperkt aantal mensen als gevolg van de coronaviruspandemie.

De opgravingen op de Kültepe-site, zo’n 24 kilometer van het centrum van Kayseri, zijn 72 jaar geleden van start gegaan. De heuvel die de ruïnes onthult van de eerste stad die door de Hettieten in Anatolië werd gesticht, bevatte administratieve gebouwen, religieuze gebouwen, huizen, winkels en werkplaatsen. De site werd in 2014 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sabah