Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt op het Turks/Brits Tatlıdil Forum in Turkije op 25 maart 2017.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdag dat Turkije misschien een referendum zal houden over de voortzetting van de toetredingsgesprekken met Europa.

“Wij organiseren nu op 16 april een referendum en nadien kunnen wij ook een tweede referendum organiseren over de toetreding met de EU, natuurlijk zullen wij de stem van het volk volgen”, verklaarde Erdogan tijden het Turks/Britse Tatlidil Forum in Turkije.

De uitspraak over een mogelijk tweede referendum werd gedaan nu Turkije een periode kent van verhoogde spanningen met de EU. Turkije stevent af op het referendum volgende maand waarbij, naar verluidt, de voorgestelde grondwettelijke veranderingen meer stabiliteit zullen brengen.

Tijdens een bijeenkomst vorige zaterdag, gaf Erdogan antwoord op stemmen binnen de EU, die de toetreding zouden tegenhouden indien het referendum in april zou doorgaan. Hij liet daarover duidelijk opmerken dat “Turkije de loopjongen van niemand is”. Turkije begon de EU toetredingsgesprekken in 2005, maar deze werden vertraagd door onderlinge twisten over Cyprus, wijzigingen in de anti-terreurwetten en andere zaken.

Kritiek op rapport

De Turkse minister van EU Zaken, Omer Celik, bekritiseerde een rapport dat gepubliceerd werd door de Britse parlementaire onderzoekscommissie. De conclusies van het rapport, dat de gefaalde coup in Turkije onderzoekt, zouden onvolledig en partijdig zijn. “Wanneer zij zulke rapporten voorbereiden, vragen zij niet voor onze input of publiceren zij deze in een ander rapport”, verklaarde Celik na het forum.

Celik verklaarde dat het Verenigd Koninkrijk contact moet opnemen met Turkse parlementsleden, zowel van de AK–partij als van de oppositie. “Deze manier van werken zou helder weergeven over welke zaken er overeenstemming is en waar niet”, vertelde hij.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan, de gefaalde coup van 15 juli te hebben georganiseerd. Deze kostte het leven 249 mensen en maakte 2.200 gewonden.

TRT World