Een nieuwe migratiegolf van 3 miljoen mensen zou op komst zijn vanuit Iran naar Turkije, verklaarde de Turkse vicepremier Veysi Kaynak gisteren.

“Volgens de vergaarde informatie, zijn er ongeveer 3 miljoen illegale migranten in Iran, die zich klaarmaken om naar Turkije te komen. Deze zijn vooral Afghanen die uit het oosten van Iran komen”, verklaarde Kaynak in een interview met CNN Türk.

Kaynak liet ook weten dat Ankara bezorgd is over de onverschilligheid van Tehran naar deze mensen toe. Kaynak vertelde ook dat de Turkse grensautoriteiten, operaties zijn begonnen en dat ondertussen al 30.000 migranten die illegaal de grens wilden oversteken, zijn tegengehouden.

Hij merkte ook op dat migranten naar Turkije willen komen, omdat zij het land zien als een tussenstation voordat zij Europa bereiken. Turkije is een belangrijk obstakel voor hen”, vertelde Kaynak. In 2017 hadden al 3.000 van deze illegale migranten de Turkse grens overgestoken, volgens de cijfers van de veiligheidsdiensten en de gouverneurs.

Hurriyet