Als het ‘JA’ kamp haar zin krijgt voor het komende referendum, zullen 4 miljoen Syriërs de Turkse nationaliteit krijgen. Dit verklaarde Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de CHP, op 25 maart.

“Zij zeggen dat FETÖ ons heeft bedrogen. FETÖ heeft jullie bedrogen, maar is dit gebeurd omwille van het parlementaire systeem? Zijn er 4 miljoen Syriërs naar Turkije gekomen omwille van het parlementaire systeem? Zij willen 4 miljoen Syriërs de Turkse nationaliteit geven. Wij zouden even hierover moeten bezinnen”, sprak Kılıçdaroğlu tijdens een bijeenkomst in de zuidoostelijke provincie van Diyarbakır.

Genationaliseerd

In juli 2016 fronsten de wenkbrauwen even toen president Recep Tayyip Erdoğan suggereerde dat de Syriërs genationaliseerd konden worden indien zij hiervoor in aanmerking kwamen en een aanvraag indienden. Hij deed deze verklaring nadat hij terugkwam van een NATO bijeenkomst in Warschau op 11 juli 2016.

Het voorstel van Erdoğan werd meteen afgeschoten door de leden van de oppositiepartijen in het parlement. Deze partijen beschuldigden de president van stemmingmakerij om zo de Syrische stemmen te verzekeren naar de toekomst toe.

Hurriyet