De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de Gemenebest van Naties, Sir Alan Duncan heeft verklaard dat FETÖ verantwoordelijk is voor de gefaalde coup van 15 juli. Dit staat gepubliceerd in een rapport van de Britse parlementaire onderzoekscommissie over de gefaalde coup in Turkije.

Volgens het rapport, dat vorige zaterdag gepubliceerd werd, antwoordde hij positief op de vraag of de Güllenisten achter de coup waren. “Ik denk dat de Güllenisten op een significante manier hebben deelgenomen aan de gefaalde coup”.

“Het is een extreem ingewikkeld fenomeen binnenin de Turkse overheid en samenleving. Het zal waarschijnlijk jaren in beslag nemen tot we dit op de bodem hebben onderzocht.”

Duncan verwees ook naar de “duidelijke en systematische infiltratie in het hele staatsstelsel van de overheid door een groep mensen, die de overheid hebben willen omverwerpen van binnenin”, een duidelijke verwijzing naar de parallelstaat van FETÖ.

Gullenisten achter coup

Wanneer hem uitdrukkelijk gevraagd werd of hij persoonlijk geloofde dat de Güllenisten een “staat binnen een staat” vormden antwoordde hij: “Ik denk, vanuit de positie waar ik zit dat ik ja zou moeten zeggen”.

Het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie sprak ook over de bewijzen die verzameld werden over de deelname van FETÖ-leden aan de gefaalde coup.

Het rapport analyseert ook het standpunt van de EU ten aanzien van de gefaalde coup en benadrukt meermaals de noodzaak om de relaties met Turkije positief te ontwikkelen.

Sabah