President Recep Tayyip Erdogan dreigde op 15 januari om de creatie te dwarsbomen van VS-gesteunde grenswachttroepen die voornamelijk zullen bestaan uit de YPG in Noord-Syrië.

Foto: Afrin

Turkse militaire eenheden hebben voorbereidingen voltooid voor een operatie tegen de YPG in hun bolwerken Afrin, in noordwestelijk Syrië, en Manbij, in Noord-Syrië, zei Erdogan op 15 januari bij een openingsceremonie in Ankara.

“De operatie kan op elk moment beginnen. Operaties in andere regio’s zullen daarna volgen,” zei de president en merkte op dat het Turkse leger al YPG-stellingen beschiet.

Terreurleger

 “Amerika heeft toegegeven dat het bezig is met het creëren van een terreurleger op onze grens. Wat wij moeten doen is dit terreurleger meteen platleggen,” zei Erdogan.

Hij waarschuwde de bondgenoten van Turkije tegen het helpen van wat hij terroristen in Syrië noemt: “Wij zullen niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen.”

Hij zei dat de verboden PKK-gelinkte Koerdische militie uiteindelijk Washington zou chanteren.

Hij verklaarde dat de VS een ‘leger van terreur’ op de Turkse zuidelijke grens creëert door het trainen van een Syrische grenswacht, inclusief de Koerdische militie.

Tegen de creatie van troepenmacht

Turkije is tegen de creatie van een nieuwe troepenmacht die voornamelijk bestaat uit de YPG, die Ankara als een terreurorganisatie ziet wegens haar banden met de PKK.

Zijn eerdere ontmoetingen met Amerikaanse functionarissen, zei Erdogan herhalend dat Turkije gevraagd had aan Washington om Turkse troepen naar Manbij en Rakka te sturen om te vechten tegen ISIS, maar de VS hield vol aan de samenwerking met de Koerdische militie.

Hurriyet