Het nieuwe Museum van Troje in de westelijke Turkse provincie Canakkale gaat naar verwachting 1 miljoen toeristen aantrekken in haar openingsjaar, inclusief verschillende Hollywood-beroemdheden die uitgenodigd zijn door de Turkse overheid.

De Turkse overheid verklaarde 2018 als het ‘Jaar van Troje’ ter ere van de 20e verjaardag van de erkenning van de antieke stad als een UNESCO-werelderfgoed.

Het museum kostte met haar 10.000 vierkante meter 50 miljoen Turkse lira (13,2 miljoen dollar) en zal archeologische vinden uit de antieke stad tentoonstellen evenals 24 goudstukken die bekend staan als de schatten van Helena van Troje. Deze stukken werden na 125 jaar teruggegeven aan Turkije uit de VS.

Brad pitt

De Hollywood-acteurs die speelden in de film Troje (2004), waaronder Brad Pitt, Diane Kruger, Eric Bana en Orlando Bloom, zijn uitgenodigd om het museum te bezoeken door het Turkse Ministerie van Toerisme en Cultuur.

Het ministerie heeft meerdere evenementen gepland om het ‘Jaar van Troje’ te vieren, inclusief re-enactements van veldslagen, symposiums en Trojaans getinte optredens in het Statelijk Theater.

De Internationale Troy Games gaan naar verwachting atleten uit de hele wereld aantrekken om te wedijveren in verschillende sportevenementen op de historische site.

De stad van het Antieke Troje werd een werelderfgoedsite door UNESCO verklaard in 1998. Het is de historische plaats van de Grieks-Trojaanse oorlog, die gedetailleerd wordt beschreven in het episch gedicht ‘De Ilias’ geschreven door Homerus.

Zo’n 4000 jaar later, niet ver van de slag van Troje, versloegen Ottomaanse troepen aanvallende Britse en Franse troepen in de WW I veldslag van Gallipoli. Beide veldslagplaatsen in de Turkse provincie Canakkale trekken elk jaar honderden duizenden bezoekers aan.

Sabah