Een Turks-Algerijnse joint venture is van plan om Afrika’s grootste textielfabriek op te zetten in de noordwestelijke Algerijnse provincie Relizane.

Volgens een Algerijns nieuwsagentschap heeft Yousef Yousfi, de Algerijnse Minister van Industrie en Mijnen, de faciliteit ingehuldigd. De faciliteit wordt “TAYAL SPA” genoemd en zal in totaal ongeveer 1,2 miljard euro kosten. Yousfi zei in zijn openingsspeech dat 40% van de productie de vraag van eigen markt zal dekken, terwijl 60% geëxporteerd zal worden. Hij merkte op dat de faciliteit bij voltooiing de grootste textielfabriek in Afrika zal zijn.

De volledige faciliteit wordt in drie fases gebouwd. De fabriek wordt gebouwd op een grondstuk van 2,5 miljoen vierkante meter in de industriële zone Sidi Khettap in de provincie Relizane. Voor de constructie is er een partnerschap afgesloten tussen de Algerijnse overheid en het Taypa textielbedrijf van de Turkse Tay Group.

Volgens de partnerschapsovereenkomst die in 2015 werd getekend, heeft Taypa een aandeel van 49% in de faciliteit en de Algerijnse overheid 51%.

Drie fasen

De faciliteit zal 10.000 mensen aanwerven in de eerste fase. Na voltooiing van het hele complex, zullen er naar verwachting zo’n 25.000 mensen worden tewerkgesteld. Er zullen 60 miljoen meters aan denimstof en 30 miljoen kledingstukken worden geproduceerd per jaar.

De eerste fase van het project betreft 8 textielproductie-eenheden, een textielschool waar 400 mensen getraind zullen worden en 567 woningen voor de arbeiders en verantwoordelijken.

De tweede fase omvat de constructie van 10 fabrieksgebouwen die afgewerkte kledingstukken, industriële vezels, denim en gebreide en geweven stoffen zullen afleveren.

25 miljard euro aan export

Volgens cijfers die in oktober 2017 werden gepubliceerd door de Merter Industriëlen- en Zakenmensenassociatie (MESIAD), exporteert Turkije bijna 25 miljard euro aan textiel en kledij per jaar.

Sabah