Vergeleken met 2016 is de export van Turkse honing vorig jaar met 79% gestegen in volume en met 60% gestegen in omzet. De Turkse honingexport was goed voor een opbrengst van ongeveer 20 miljoen euro.

Volgens data van de exporteursassociatie DKIB, heeft Turkije het voorbije jaar 6,5 ton honing geëxporteerd naar 45 verschillende landen. Duitsland was de grootste afzetmarkt voor Turkse honing. Het land importeerden ongeveer 7,5 miljoen euro aan Turkse honing. De VS volgde met een afname ter waarde van 6,5 miljoen euro. Saudi-Arabië stond op nummer drie met een aankoopwaarde van 1,1 miljoen euro.

Zwarte-Zeegebied floreert

Het Zwarte-Zeegebied exporteerde in totaal 285 ton honing ter waarde van bijna 1 miljoen euro naar 4 verschillende landen. Dit is een toename van 96% in volume en 78% in waarde vergeleken met het jaar ervoor.

Ook hier was Duitsland met een afname ter waarde van 500.000 euro de grootste klant. Saudi-Arabië volgde met een import ter waarde van 350.000 euro. De Verenigde Arabische Emiraten en Qatar kochten samen zo’n 110.000 euro aan Turkse honing.

In een interview met Anadolu Agency zei DKIB-voorzitter Ahmet Hamdi Gürdoğan, dat Turkije en meer bepaald het Zwarte-Zeegebied, steeds meer en meer honing exporteert.

Sabah