Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal nooit een rol van betekenis spelen in de toekomst van de Turkse economie. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan gezegd. Hij levert daarmee ook kritiek op de belangrijkste oppositiepartij.

“Toen we aan de macht kwamen [in 2002] had Turkije $23,5 miljard (20 miljard euro) schulden bij het IMF,” zei president Erdoğan op 21 februari, tijdens een bijeenkomst in het kader van zijn verkiezingscampagne in de westelijke provincie Denizli.

“Ik heb [toen] tegen de topman van het IMF in Davos gezegd: ‘Jij bent niet de eerste minister van Turkije, ik ben dat. Het is niet jouw taak om Turkije te leiden. Neem je geld mee en laat de rest hier.’ Hij werd later ontslagen [als topman van het IMF].

Nu hebben we geen schulden meer bij het IMF,” aldus Erdoğan. Volgens hem zou oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu van de CHP (Republikeinse Volkspartij, de belangrijkste oppositiepartij) niet zo sterk in zijn schoenen zou staan, als hij aan de macht zou zijn gekomen.

“Nu zegt mijnheer Kemal dat we een beroep zullen moeten doen op het IMF. Dat is wat hij zou doen,” aldus Erdoğan.

Erdoğan maakt zich ook sterk dat FETÖ en PKK de drijvende kracht zijn achter de strategie en kandidaten van de verenigde oppositie voor de lokale verkiezingen van 31 maart.

https://www.youtube.com/watch?v=sqPAUltT97E

“Er is een viervoudige maffia opgezet tegen de Volksalliantie (Cumhur İttifakı). Die wordt vanop afstand gestuurd, vanuit Qandil en Pennsylvania.”

Qandil is een berg in Noord-Irak. Het is de thuisbasis van het centrale hoofdkwartier en de trainingskampen van de PKK. De illegale PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. In de Amerikaanse staat Pennsylvania wonen FETÖ-leider Fethullah Gülen en zijn belangrijkste assistenten.

“Hun verkiezingsstrategie en hun kandidatenlijsten worden hen opgedrongen door Pennsylvania en door terreurbaronnen.”

De Volksalliantie en de Nationale Alliantie

In Turkije hebben de politieke partijen zich georganiseerd in twee grote allianties in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 31 maart. Enerzijds de Volksalliantie (Cumhur İttifakı), bestaande uit de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Beweging (MHP), en anderzijds de Nationale Alliantie (Millet İttifakı) van de CHP en de partij İYİ (Goed).

De Democratische Volkspartij (HDP) heeft aangekondigd dat ze niet opkomt in 11 provincies. Dat wordt geïnterpreteerd als onrechtstreekse steun aan de Nationale Alliantie (Millet İttifakı).

“viervoudige maffia”

Volgens Erdoğan bestaat de “viervoudige maffia” uit de CHP, de partij İYİ, de HDP en de Gelukspartij (SP). “Er wordt een nieuw politiek spel tegen ons op touw gezet. Het is gewoon politieke enscenering.”

“De woordvoerder van de HDP zegt openlijk dat hun strategie erop gericht is om de Volksalliantie de verkiezingen te doen verliezen. De vertegenwoordigers van die organisatie zeggen openlijk dat ze tegen de AKP zijn, maar de leider van de CHP lijkt zich daar niet aan te storen. Hij zegt nooit: ‘Wij hebben die terroristen niet nodig.’”

CHP-leider Kılıçdaroğlu “geeft er de voorkeur aan om een verbond te sluiten met de terroristen en de politieke vleugel van de terroristen,” zegt de president nog.

“Ik vraag iedereen die de CHP een warm hart toedraagt: Wil je nog steeds voor die man stemmen? Denk toch twee keer na. Jullie moeten hem eens een lesje leren.”

Hürriyet

S.V.R.