Foto: Oprichter en leider van de PKK, Abdullah Öcalan.

De PKK en haar Syrische afdeling – de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG) – hebben besloten om zich te onttrekken aan de invloed van hun gevangengenomen leider Abdullah Öcalan. Dat meldde een bron binnen de Staatsveiligheid.

Op een bijeenkomst van de PKK/PYD/YPG op 3 februari in Manbij, Syrië, werden een aantal beslissingen genomen om Öcalan monddood te maken. Zijn invloed op de terreurgroep was sowieso al geslonken, aldus dezelfde bron.

Er zullen geen foto’s van hem meer getoond worden op bijeenkomsten en zijn naam wordt voortaan niet meer genoemd tijdens de zogenaamde trainingen.

Volgens experts is er een achterliggende reden voor deze beslissingen. Zo wordt het voor de nieuwe ‘leiders’ namelijk gemakkelijker om hun autoriteit te laten gelden over de PKK-leden die lager in rang staan.

Öcalan werd in 1999 veroordeeld voor terrorisme en verraad. Hij zit een levenslange straf uit.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije, waarbij al bijna 40.000 slachtoffers vielen. De YPG/PYD is haar Syrische vleugel.

Sabah

S.V.R.