De Çamlıca-Moskee die al 6 jaar onder constructie is, zal komende maand zijn deuren openen. Volgens de vereniging die de bouw financierde, zal het de grootste moskee worden van Turkije.

Een aantal maanden geleden ging een BBC-journalist de moskee bezoeken. Kijk hieronder het filmpje.

Het gebedshuis dat zes minaretten telt en 60.000 gelovigen kan herbergen, is gelegen op een heuvel aan de Aziatische kant van Istanbul.

De Çamlıca-Moskee werd vernoemd naar de heuvel in het Üsküdar-district waarop het is gelegen. De vereniging schat dat de deuren binnen 2 à 3 weken zullen worden geopend.

Naar verwachting zal er later een officiële openingsceremonie worden gehouden met de aanwezigheid van president Recep Tayyip Erdoğan, die de bouw van de moskee meerdere keren heeft geprezen.

de Slag Bij Manzikert

Çamlıca, dat een symbool van Istanbul zal worden, leeft en ademt zelf symbolen. Naast de zes minaretten die de zuilen van het geloof vertegenwoordigen, zijn er nog vier andere minaretten. Deze zijn precies 107,1 meter hoog en brengen een eerbetoon aan de Slag Bij Manzikert (overwinning van de Seltsjoeken op het Byzantijnse leger 1071). De 72-meter hoge koepel vertegenwoordigt de 72 naties die in de stad woonden.

Zo’n 25.000 gelovigen zullen kunnen bidden in de moskee, 12.500 in de ruime binnenplaats en 22.500 anderen op de buitenplaats. Er is parkeergelegenheid voorzien voor zo’n 3.500 wagens alsook een conferentiezaal en een museum met een oppervlakte van 11.000 vierkante meter.

Sabah

O.A.

BBC-journalist sprakeloos na zien van ALLERGROOTSTE moskee ter wereld in Turkije