Macron en Erdogan

President Recep Tayyip Erdoğan is van mening dat Frankrijk zijn land niet de les moet  lezen over mensenrechten. Op 12 september verwees hij onder meer naar de Franse rol bij mensenrechtenschendingen tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog en de Rwandese genocide.

“Collega Macron kent de geschiedenis niet, zelfs niet die van zijn eigen land. Hij moet ons niet voor de gek houden.”

De president deed zijn uitspraak op een herdenkingsplechtigheid voor de 40ste verjaardag van de militaire staatsgreep in 1980. Dat evenement had plaats op het Eiland van Democratie en Vrijheid in de Zee van Marmara, dichtbij Istanboel.

Yassıada is een van de negen Turkse Prinseneilanden, gelegen voor de kust van Istanboel, in de Zee van Marmara. Bestuurlijk gezien behoort het eiland tot het district Adalar in de provincie Istanboel. Yassıada is 740 meter lang en 185 meter breed.

Macron is op dit moment bezig om een top van Mediterrane landen voor te bereiden. Die zal plaatsvinden op Corsica en gaat waarschijnlijk vooral over de Turkse acties in de Oostelijke Middellandse Zee, en de daaruit voortvloeiende spanningen.

Op 10 september riep hij de andere Europese leiders nog op om een front te vormen tegen de Turkse acties, die hij onaanvaardbaar noemt. “Wij moeten een duidelijk en sterk standpunt innemen tegenover Erdoğan die zich ongepast gedraagt”, vertelde hij aan de pers.

Op die oproep reageerde Erdoğan dat Macron zich nog meer problemen met hem op de hals haalt omdat hij hem, en niet Turkije wil aanpakken.

K.L.

(Bron: Sabah)