Foto: Isa Özer, Istanboel, 10 september 2020.

In Odessa, een Oekraïense stad aan de Zwarte Zee, werd de gezochte PKK-terrorist Isa Özer opgepakt door de Turkse inlichtingendienst MIT. Dat maakte een bron binnen de dienst op 10 september bekend.

Het was een exclusieve operatie die leidde tot zijn arrestatie, waarna hij per vliegtuig naar Istanboel werd gebracht. Daar werd Özer overgedragen aan de antiterreureenheid van de lokale politie.

Op dit moment wordt hij aangeklaagd voor onder meer het promoten van, en het deelnemen aan terroristische activiteiten. Hij verblijft nu in een gevangenis.

Ódessa, Odessa Oblast, Ukraine

Özer sloot zich in 1996 aan bij de PKK en de verwante organisatie KCK. Later zou hij ook liet geworden zijn van een Roemeense stichting die geld afperste van Turken in dat land met de bedoeling daarmee de PKK te steunen.

Hij zou Roemenië zijn uitgezet nadat hij daar aangeklaagd was wegens racketeering. Na een onderzoek in 2012 naar de activiteiten van de PKK in de Turkse provincie Ağrı, zat hij een gevangenisstraf uit.

In 2014 kwam hij vrij, maar hij werd bestuurslid van een lokale PKK-afdeling in die zelfde provincie. Hij stond in de rode categorie (de hoogste van 5) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn opsporing was dus van de hoogste prioriteit.

De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije, waarbij al minstens 40.000 mensenlevens te betreuren waren.

K.L.

(Bron: Sabah)