Derde Turkse boorschip Kanuni ligt klaar om te vertrekken naar oostelijke Middellandse Zee

Het derde Turkse boor- en exploratieschip voor olie en aardgas, de Kanuni, telt de dagen af tot het kan vertrekken naar de oostelijke Middellandse Zee.

Sinds 15 maart lag de Kanuni voor anker in de NAVO-haven van Incekum, in het district Silifke, in de Zuid-Turkse provincie Mersin. Het schip werd geschilderd in de nationale kleuren, rood en wit, en er prijkt nu een Turkse vlag op.

Nu zijn het onderhoud en de nodige vernieuwingswerken bijna helemaal klaar. Dus zal het schip spoedig uitvaren voor de missie op de oostelijke Middellandse Zee, meldt het persagentschap Demirören (DHA). Daar zal het, samen met de twee andere schepen Fatih en Yavuz, de seismische ontdekkingstocht van Turkije verderzetten.

Mersin

Daarvoor had het schip bijna twee jaar lang stilgelegen in een haven in Wales. Het heeft een geschatte marktwaarde van 101 miljoen euro (meer dan TL 896 miljoen). Naar verluidt heeft Turkije het schip gekocht voor bijna $40 miljoen.

Het ultraboorschip van de zesde generatie werd gebouwd door het Zuid-Koreaanse Samsung Heavy Industries. Tussen 2012 en 2015 was het in dienst bij het Braziliaanse Petrobras.

Foto: het derde Turkse boorschip Kanuni ligt voor anker in de NAVO-haven van Incekum (district Silifke, provincie Mersin, Zuid-Turkije).

Het schip is 227 meter lang, 42 meter breed en heeft een diepgang van 12 meter. Met de aanwezige uitrusting kan men tot op een diepte van 11400 meter onder zeeniveau reiken, en boren tot 3000 meter onder de zeebodem.

De naam Kanuni betekent ‘de wetgever’ in het Turks, en komt van sultan Suleiman I, ook bekend als Suleiman de Schone.

Suleiman I was één van de belangrijkste sultans van het Ottomaanse Keizerrijk. Hij was de 10de en langst regerende Ottomaanse sultan; hij regeerde van 1520 tot aan zijn dood in 1566.

Bron: Sabah

S.V.R.