Op 9 maart riep president Recep Tayyip Erdogan zijn NAVO-bondgenoten op om te tonen dat ze werkelijk bondgenoten zijn, nu Turkije een kritieke tijd beleeft. “Ook de NAVO bevindt zich in een kritieke periode. Het is duidelijk dat het nu tijd is dat de alliantie haar solidariteit met Turkije toont”, aldus Erdogan in een gezamenlijke persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

“Onze bondgenoten moeten zonder discriminatie en zonder politieke randvoorwaarden met ons samenwerken.” Volgens Erdogan vecht Turkije al bijna 10 jaar tegen ISIS/DAESH en andere dreigingen, vooral uit Syrië, en zijn Turkse soldaten de enige die worden opgeofferd.

Verder vindt hij dat geen enkel Europees land de luxe heeft om onbezorgd te zijn over alle menselijke drama die door de conflicten in Syrië wordt veroorzaakt.

Ook Stoltenberg erkent dat Turkije meer geleden heeft onder terreuraanslagen dan andere lidstaten. Hij prijst Turkije voor haar inspanningen om de veiligheid in het Midden-Oosten te proberen herstellen. Hij ziet Turkije als een belangrijke bondgenoot die op verschillende manieren heeft bijgedragen aan de veiligheid van de alliantie.

De voorbije jaren heeft de alliantie veel geïnvesteerd in afweerraketten en militaire bases in Turkije, en blijft bijdragen aan missies op zee en in de lucht. “De alliantie bereidt zich voor om Turkije nog meer te steunen en zoekt uit wat er nog meer gedaan kan worden.”

Vluchtelingencrisis

Stoltenberg drukte ook zijn bezorgdheid uit over de veiligheid in Syrië en over de nieuwe vluchtelingencrisis. “Het regime van Assad en Rusland doen de burgers op een ongekende manier lijden. Ik hoop dat het staakt-het-vuren dat vorige week in de Noordwest-Syrische provincie Idlib bereikt werd, kan leiden tot een blijvende vrede.” Voor Stoltenberg is migratie een uitdaging voor elke lidstaat. Hij hoopt dat de dialoog tussen Europa en Turkije kan leiden tot oplossing op lange termijn.

Brussel

De ontmoeting tussen Stoltenberg en Erdogan duurde een uur. Erdogan was al in Brussel om te praten met voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

“Daar zullen we bilaterale samenwerking bespreken, net als maatregelen om nog beter samen te werken. Aan de besprekingen neemt ook voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen deel. Ook de laatste ontwikkelingen in Syrië, en dan vooral Idlib, en andere regionale en globale kwesties staan op de agenda”, aldus de presidentiële dienst van Erdogan.

Vorige maand kondigde Turkije aan dat het land asielzoekers niet langer kan verhinderen om naar Europa te gaan. Die beslissing kwam er als reactie op de niet nagekomen beloften van de EU waar Ankara vaak over klaagt en op een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Idlib. Op dit moment vangt Turkije meer dan 3,7 miljoen Syriërs op, meer dan elk ander land ter wereld.

K.L.

(Bron: Hürriyet)