Turks minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca

Op 9 maart maakte Turks minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca bekend dat Turkije nog steeds gespaard is gebleven van het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Dat deed hij op een persconferentie in Ankara, na een vergadering met de raad die de dreiging van het virus analyseert. Volgens de minister doet de overheid er alles aan om te voorkomen dat het virus Turkije binnen geraakt.

In Europa verspreidt het virus zich snel, en daarom roept Koca de Turkse burgers die daar wonen op om zelf hun voorzorgen te nemen. “Turken die in het buitenland wonen, en dan vooral in Europa, zouden best niet buiten komen als dat niet nodig is.”

Hij riep iedereen die terug komt uit het buitenland om zelf gedurende 14 dagen in quarantaine te gaan. “Vooral mensen met chronische aandoeningen en 50-plussers zouden best thuisblijven indien mogelijk. Als ze toch buiten moeten komen, dragen ze best een mondmasker, en van zodra ze zich wat grieperig voelen, moeten ze zich wenden tot de dichtstbijzijnde organisatie voor gezondheidszorg.”

Getest op het virus

Tot nu toe zijn meer dan 2.000 mensen getest op het virus, maar niemand testte positief. “Als het virus in ons land opduikt, komt het waarschijnlijk mee met mensen die uit het buitenland komen. Ik sluit niet uit dat hier uiteindelijk gevallen gemeld worden, maar het ligt in onze handen om verspreiding te voorkomen.

Als we onze grens met Iran niet hadden afgesloten, zouden gemiddeld 50.000 mensen per week ons land binnen komen, en als Iran de steden Qom en Mashhad, die populair zijn bij pelgrims, in quarantaine had geplaatst, zou het virus daar niet zo hard toegeslagen hebben”, aldus Koca.

Europa

De minister vindt ook dat Europa onvoldoende maatregelen neemt tegen het virus, dat vooral in Italië hevig woekert. Volgens hem is Turkije wel goed voorbereid. Het land kan andere landen helpen om de verspreiding tegen te gaan.

Een groep Turkse burgers die uit Iran kwam testte intussen ook negatief op het virus. Op 10 maart meldde hij dat de groep niet meer in quarantaine zit. Volgens zijn ministerie ging het om 65 mensen die in een ziekenhuis in Ankara opgenomen waren. Vorige maand sloot Turkije de grens met Iran en annuleerde ook alle vluchten van en naar dat land.

K.L.

(Bron: Hürriyet)