Sinds deze week kan men zonder visum reizen tussen Turkije en Rusland. Dat staat in een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 7 augustus.

De maatregel geldt op wederkerige basis voor houders van officiële en dienstpaspoorten en voor internationaal vrachtverkeer.

Ook houders van een Turks speciaal paspoort vallen onder de nieuwe regelgeving.

“Het akkoord over het afschaffen van visa, dat getekend werd op 12 mei 2010, werd gedeeltelijk heringevoerd op 7 augustus 2019. Binnenkort zal het akkoord in haar geheel in voege treden, lezen we verder in het persbericht.

Eind 2015 had Rusland het regime van visumvrij reizen eenzijdig opgeschort. Er waren toen spanningen vanwege een Russisch vliegtuig dat werd neergehaald aan de Turks-Syrische grens.

In juli heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in opdracht van president Poetin, een mededeling naar Turkije gezonden over de gedeeltelijke herinvoering van het visumvrij reizen.

Turks president Erdoğan juicht de beslissing toe. “Dit gebaar van de kant van Rusland, om reizen zonder visum toe te laten voor Turkse burgers, is het resultaat van warme relaties en dialoog,” zei hij.

Bron: Hürriyet

S.V.R.