De Turkse president en Amerikaans president Trump

Afgevaardigden van het Turkse en het Amerikaanse leger zijn overeengekomen dat er een veilige zone komt in Noord-Syrië. Het moet een “vredescorridor” worden voor vluchtelingen die naar huis willen terugkeren. Dat staat in een persbericht van het Turkse ministerie van Defensie.

@Ozkok_A

“De onderhandelingen tussen de Turkse en Amerikaanse militaire delegaties over het tot stand brengen van een veilige zone in Noord-Syrië zijn afgerond,” lezen we verder in het persbericht van het ministerie samen met de Amerikaanse delegatie.

“De delegaties hebben afgesproken om snel maatregelen te nemen om de veiligheidssituatie van Turkije te verbeteren. We zullen zo snel mogelijk een gezamenlijk coördinatiecentrum opzetten in Turkije om de veilige zone te creëren. De veilige zone moet een veilige haven worden voor vluchtelingen, en daarnaast zullen alle nodige maatregelen genomen worden opdat onze Syrische broeders naar hun land kunnen terugkeren.”

De onderhandelingen met de Verenigde Staten, om een Turkse militaire operatie in Noord-Syrië te voorkomen, waren “positief,” zei minister van Defensie Hulusi Akar op 7 augustus in een interview met het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency.

“We hebben met genoegen gemerkt dat de standpunten van ons en onze partners steeds minder ver uit elkaar liggen. De vergaderingen zijn tot dusver positief en vrij constructief verlopen,” zei Akar aan het begin van de derde dag van de onderhandelingen in Ankara.

Tijdens de onderhandelingen, die begonnen op 5 augustus, heeft Turkije alle bedenkingen inzake veiligheid op tafel gelegd en hebben we van gedachten gewisseld met onze gesprekspartners, aldus de Defensieminister.

Akar benadrukte nog eens dat de vergaderingen positief en constructief waren. “We waren blij om te zien dat onze gesprekspartners zich konden vinden in onze ideeën over een veilige zone in Syrië.”

“Onze plannen voor de veilige zone en het ontplooien van onze troepen in het veld zijn rond.” Hij voegt eraan toe dat Turkije wil samenwerken met de VS als de twee regeringen tot een akkoord komen.

“We zouden het liefst samenwerken met onze Amerikaanse bondgenoot. Maar als dat niet mogelijk is, zullen we het nodige doen, hebben we al vaak gezegd.”

De YPG is de Syrische tak van de terreurorganisatie PKK. Die groep leeft al meer dan 30 jaar op voet van oorlog met de Turkse staat. In die strijd vielen al bijna 40.000 slachtoffers, waaronder veel vrouwen en kinderen.

Turkije heeft al vaak misnoegd gereageerd op het feit dat de VS steun geeft aan bepaalde groepen, gelinkt aan de PKK, in de strijd tegen ISIL in het gebied. De ene terreur kan niet tegen de andere gebruikt worden, zeggen zij.

Hürriyet

S.V.R.