Een hond uit Noordwest-Turkije kan voor het eerst weer stappen sinds hij jaren geleden zijn achterpoten verloor. Een winkelier uit de buurt heeft namelijk een soort noodrolstoel in elkaar geknutseld voor zijn vierpotige vriend.

İlkkan Demirhan, een handelaar in reserveonderdelen uit de provincie Edirne, nam Boz vijf jaar geleden onder zijn hoede. Hij bouwde speciaal voor hem een huisje naast zijn winkel.

Boz raakte gewond door een schot van een onbekende. Hij moest zich dus voortslepen met zijn twee voorpoten.

Toen Demirhan en zijn buren hem in die toestand vonden, brachten ze hem naar een dierenkliniek in Istanbul om geopereerd te worden. Dat ligt zo’n 200 kilometer (meer dan 120 mijl) van hun woonplaats vandaan, maar het mocht niet meer baten.

Maar Demirhan was vastbesloten om zijn vriend te helpen. Hij bedacht een toestel waarmee Boz weer vrij zou kunnen lopen.

Na talrijke pogingen kreeg hij het voor elkaar: hij maakte een systeem van plastic buizen, waarop de hond kan zitten, met twee wielen eronder.

Door dit systeem kan Boz weer lopen.

Boz is een lieve hond, met of zonder wielen, vertelde Demirhan in een interview met Anadolu Agency.

“Wij waren even blij met dit looprek als Boz zelf. Voor hij dat looprek had, kon hij enkel wat rondkruipen over kleine afstanden, maar nu kan hij vrolijk rondhossen. Hij wandelt heel graag en is heel blij nu.”

Hürriyet

S.V.R.