De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi

Op 19 juni gaf de Egyptische president zijn leger het bevel om zich klaar te houden. In het buurland Libië, waarmee Egypte in het Westen een 1.200 kilometer lange grens heeft, lopen de spanningen op nadat Turkije de internationaal erkende Regering van Nationaal Akkoord (GNA) militair is gaan steunen.

Daarom vreest president Abdel Fattah el-Sissi dat de veiligheid in zijn land ook in gevaar is en laat hij zijn leger zich voorbereiden op zowel binnenlandse als buitenlandse missies.

Met Turkse hulp heeft de GNA het tij rond de hoofdstad Tripoli doen keren. In het Libische conflict steunt Turkije de eenheidsregering (GNA) van Fayez al-Sarraj, die ook door de Verenigde Naties wordt erkend.

De hoofdstad was sinds 4 april 2019 belegerd door het Libische Nationale Leger (LNA) van de opstandige generaal Khalifa Haftar. Het LNA wordt gesteund door Rusland, Frankrijk, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE).

Foto: Sirte (Libië)

Als Ankara doorzet met de plannen om de strategische stad Sirte te veroveren, dan dreigt de Egyptische dictator al-Sisi met een interventie in Libië. Couppleger Sisi uitte dit dreigement tijdens een bezoek aan zijn troepen in het westen van Egypte, aan de grens met Libië.

Op 19 juni kreeg el-Sissi een rondleiding op een luchtmachtbasis bij de Libische grens. De staatstelevisie kon hem filmen terwijl hij keek hoe gevechtsvliegtuigen en helikopters opstegen. Hij sprak er ook met enkele gevechtspiloten en met speciale strijdkrachten.

“Wees voorbereid zowel op missies binnen onze grenzen als op missies in het buitenland”, aldus de president.

“Ons leger is een van de sterkste in de regio. Het is rationeel. Het dient alleen om te beschermen, niet om mee te dreigen. Dit is onze strategie. We zullen die niet veranderen. We zullen altijd achter onze waarden en principes blijven staan.”

Saoedi-Arabië geeft de Egyptische president gelijk. “Ons land zal Egypte steunen als het land van haar recht gebruik maakt om haar grenzen en haar volk te beschermen”, schrijft het Saoedische staatspersbureau.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van de UAE heeft laten weten dat Egypte alle steun krijgt om haar veiligheid en stabiliteit te waarborgen.

Eerder deze maand had Egypte nog een staakt-het-vuren afgekondigd, maar de Libische eenheidsregering wil dat enkel aanvaarden nadat ze Sirte en de luchtmachtbasis van Jufra in handen heeft. Ook deed Egypte een voorstel om een raad van leiders voor Libië te verkiezen.

De VS, de UAE en Rusland steunden dit plan, terwijl Duitsland het belangrijk vindt dat de VN bij de gesprekken aanwezig is.

Daarentegen is Turkije van mening dat het voorstel een poging is om Haftar meer ademruimte te geven na de verliezen die zijn LNA onlangs geleden heeft.

Maar voor al-Sisi zijn Sirte en Jufra ‘een rode lijn’. Vanuit dat oogpunt heeft een directe interventie van Egypte ‘internationale legitimiteit’, klonk het zaterdag. ‘Mijn leger zoekt geen oorlog maar staat wel klaar om Egypte te verdedigen, binnen en buiten de grens.’

De GNA veroordeelt de buitenlandse steun die Haftar krijgt bij het offensief tegen Tripoli.

K.L.

(Bron: Sabah)